Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Republika Srpska zabranila uvoz dve pošiljke jagoda iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida

Jagode

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz dve pošiljke jagoda težine 1.370 kilograma iz Albanije, zbog toga što je potvrđen kod njih povećan sadržaja pesticida, saopštio je Inspektorat Republike Srpske.

Nadležna inspekcija istakla je kako nastoji da iskontroliše voće i povrće u skladu sa sezonskim karakterom pojedinih vrsta, pa je s početkom sezone uvoza jagoda pažnju usmerila na njihovu kontrolu, preneo je RTRS.

Medij napominje da najveći rizik kod voća i povrća upravo predstavlja nedozvoljena količina pesticida, kao i mikotoksina i teških metala, pa su upravo ti parametri proveravani.

Inspektorat dodaje da svaku pošiljku voća iz uvoza mora da prati uverenje o zdravstvenoj ispravnosti i certifikat koji izdaje ovlašćeni organ zemlje izvoznice.

Fitosanitarna inspekcija RS proteklog meseca zabranila je uvoz jedne pošiljke jagoda iz Albanije, količine od 1.260 kilograma, takođe zbog povećanog sadržaja pesticida, čime je dosad zabranjen uvoz za ukupno tri pošiljke iz te zemlje.

Tagovi:
Pročitajte još: