fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Rešite se upornog kašlja čajem od belog sleza, ali izbegnite čestu grešku kod njegove pripreme

Žena pije čaj

Nakon što se preleži virusna infekcija, kod ljudi često ostaje dugotrajan kašalj. Ovaj problem se najbolje rešava prirodnim preparatima. Već smo pisali o čaju od lovora, ali postoji još jedna lekovita biljka koja je odlična za kašalj – beli slez.

Ublažava iritaciju

Kod bilo koje vrste kašlja, osnovno pravilo je da pokušate da sprečite dodatnu iritaciju i iskašljavanje kako biste sprečili dalje oštećenje sluzokože. Biljka sleza je izuzetna u tome. U medicini, slez se smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluzokože.

Zbog toga je slez jedan od najčešćih biljnih lekova koji se koriste za ublažavanje kašlja i olakšavanje iskašljavanja. U respiratornom sistemu, ekstrakt ove biljke smanjuje spazam mišića i oblaže sluzokožu i tako smiruje suv, nadražujući kašalj. Čaj od korena belog sleza blagotvorno deluje na kašalj, infekcije grla, bronhitis i katar pluća. Preporučuje se kao lek za bronhijalnu astmu i početnu plućnu tuberkulozu.

Priprema bez kuvanja

Prilikom pripreme belog sleza najvažnije je da sačuvate što više njegove sluzi. Da bi se to postiglo, beli slez treba dugo rastvariti u hladnoj vodi. Potrebno je najmanje nekoliko sati da počne da oslobađa sluz. Najveća greška je kuvanje jer temperatura narušava strukturu sluzi i ona više ne može efikasno da se zalepi za sluzokožu. Hemijski sastav se menja i dobijate samo mali deo lekovitog efekta. Dakle, beli slez se priprema tako što se potopi u hladnu vodu 5-6 sati a najbolje preko noći. Nakon toga se procedi i zagreje na mlaku temperaturu, tek toliko da bude prijatnije za piće.

Sastojci:

1 velika kašika korena bijelog sljeza
2,5 dl hladne vode
Priprema:

1. Usitnjeni suvi koren belog sleza prelijte ohlađenom prokuvanom vodom.
2. Poklopite i ostavite da stoji šest sati, a najbolje preko noći.
3. Uzimajte svaka dva sata po jednu kašiku čaja.

Tagovi:
Pročitajte još: