fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Samo 15 mililitara pre doručka: Naučnici tvrde da ovaj napitak skida osam kilograma za 12 nedelja bez izmene režima ishrane

Jabukovo sirće

Sigurno ste i vi već mnogo puta slušali o zdravstvenim benefitima jabukovog sirćeta. A ako je verovati istraživanjima svakodnevna doza ovog napitka mogla bi da pomogne u mršavljenju.

Ljudi s prekomernom telesnom težinom skinuli su oko osam kilograma za samo tri meseca nakon što su počeli da piju dozu jabukovog sirćeta i to svega 15 mililitara pre doručka.

Poznate ličnosti, uključujući Kim Kardašijan, Viktoriju Bekam i Dženifer Aniston, veruju u jabukovo sirće koje u prodavnicama košta od dvesta do petsto dinara, u zavisnosti od proizvođača. Zagovornici tvrde da ono može smanjiti apetit i ojačati imunitet.

Ipak, uprkos brojnim studijama koje sugerišu da deluje, stručnjaci su ostali podeljeni oko njegove efikasnosti i potencijalnih dugoročnih učinaka na zdravlje. Zato su naučnici sa Univerziteta Holy Spirit iz Kaslika u Libanu angažovali 120 volontera kako bi istražili može li konzumacija jabukovog sirćeta uticati na njihovu težinu. Svi ispitanici imali su indeks telesne mase (BMI) između 27 i 34, što su kategorije prekomerne telesne mase i gojaznosti.

Učesnici su tada podeljeni u četiri grupe po 30 ispitanika. Tri grupe su zamoljene da popiju dnevnu dozu jabukovog sirćeta ujutro, u količinama od 5, 10 ili 15 mililitara. Četvrta grupa dobila je placebo. Tokom 12 nedelja, svaki je učesnik vodio evidenciju o svojoj ishrani i navikama vežbanja.

Istraživači su otkrili da su oni koji su pili jabukovo sirće izgubili najmanje pet kilograma, te smanjili svoj BMI između 2.7 i tri boda, u zavisnosti od doze. Oni koji su primali placebo izgubili su 0.3 kilograma nakon 12 nedelja.

“Priznajemo da je uzorak malen i da 12 nedelja nije dovoljno dugo za procenu mogućih dugoročnih nuspojava, ali ovi rezultati sugerišu da bi jabukovo sirće moglo da ima potencijalne koristi u poboljšanju metaboličkih parametara povezanih s gojaznošću i metaboličkim poremećajima kod gojaznih osoba”, rekao je autor studije, dr Rony Abou-Khalil.

Kritičari tvrde da studija libanskih naučnika ima mnogo manjkavosti te da ništa ne dokazuje, piše Index.hr.

Tagovi:
Pročitajte još: