fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Šetnja, masaža, plivanje: Zbog čega je relaksacija veoma značajna u trudnoći?

Stanje trudnoće ne predstavlja bolesno, već stanje unapređenja zdravlja žene. 

Trudnoća se odlikuje porastom sinteze hormona sreće, zato se i naziva blaženim stanjem. Mnogobrojne promene u organizmu koje prate trudnoću su estetske prirode, hormonalne, ali su sigurno i najlepše i najupečatljivije iskustvo u životu. Svaka trudnoća je individualno iskustvo i doživljaji vezani za trudnoću su potpuno različiti, kao što je i svaka beba ličnost za sebe. Ono što je zajedničko svakoj budućoj mami u svakoj trudnoći jeste briga za plod i želja da porođaj protekne najbolje moguće. Da bi se to omogućilo potreban je pre svega pozitivan stav, stručna pomoć u vođenju trudnoće, balansiran-higijensko dijetetski režim i relaksacija.

Fizička relaksacija u trudnoći – šetnja

Mnoge devojke intenzivno vežbaju pre trudnoće. Neke žele da održe nivo forme, ali je zbog promena u organizmu koje nastaju i njegovih već postojećih povećanih potreba za oksigenacijom, opterećenja kardiovaskularnog i koštano-mišićnog sistema, potrebno smanjiti nivo fizičke aktivnosti.

U psihosomatskom pogledu šetnja ima više pozitivnih efekata na sami tok trudnoće: sprečava preterani porast telesne mase, poboljšava oksigenaciju, održava trudnicu dinamičnom i omogućava brz oporavak nakon porođaja. Šetnja je i odlična priprema za porođajno iskušenje, jer za mnoge mame  porođaj predstavlja pravi maraton. Pored toga šetnja ima pozitivan efekat na smanjenje mogućnosti za razvoj gestacijskog dijabetesa, održavanja gipkosti koštanomišićnog sistema i pozitivnog stava.

Masaža u trudnoći  

Trudnoća, naročito u poslednjem trimestru, praćena je bolom u leđima, težinom u nogama usled zastoja venske drenaže, većom telesnom težinom, migrenom, nesanicom  i problemima sa kontrakcijama. S tim u vezi, ona može biti stresno stanje i fizičkom i u mentalnom smislu.

Računajući na promene koje se dešavaju tokom devet meseci, masaža može doneti pravi osećaj blagostanja i uspostavljanja inicijalnog kontakta sa bebom.

Masaža za trudnice je osmišljena da zadovolji potrebe žena tokom trudnoće. Ona oslobađa telo napetosti dajući mu mogućnost da se nosi sa fizičkim, hormonalnim i emocionalnim promenama koje prate trudnoću. 

Redovna masaža tokom trudnoće je idealna dopuna za zdravstvenu zaštitu trudnice i ima dokazanu terapijsku efikasnost. Ona opušta majku fizički i psihički i može se koristiti za olakšavanje porođaja. Masažu treba poveriti samo profesionalcima kao što su babice, medicinske sestre akušeri ili prethodno obučeni fizioterapeuti. Od važnog je značaja međusobno poverenje sa terapeutom. Posebno se preporučuje nakon prva tri meseca, tj nakon stabilizacije fetusa, u drugom i trećem trimestru. 

Masaža za trudnice je nežna i izvodi se u specijalizovanjim ustanovama, a u odnosu na stanje trudnice traje od 10 minuta do sat vremena. Preporučljivo je primenjivati je jednom nedeljno tokom drugog, odnosno dva do tri puta nedeljno tokom trećeg trimestra. Ona ima za cilj da poboljša cirkulaciju, opustiti mišiće i kožu i ublaži bol nogu, lumbalne kičme i leđa. Masaža pruža trudnici mogućnost da mirne i spokojne trenutke podeli sa svojom bebom. Ona  pomaže trudnicama da se osećaju dobro u svojoj koži i žive skladno sa telesnim promenama.

Sastavni deo priprema za porođaj, predstavlja i potreba da se mama razmazi, posveti se sebi i opusti. Beba, osetljiva na emocionalna stanja svoje mame, takođe ima koristi od ovog iskustva blagostanja.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: