fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

„Sogan dolma“

sogan dolma

Sastojci:

  • 500 g mlevene junetine
  • 150 g pirinča
  • 8-10 glavica luka
  • suvi biljni začin
  • aleva paprika
  • biber
  • 5 kašika ulja

Priprema:

Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuva nekih 5-6 minuta. Važno je da ne prekuvate luk, inače će se raspadati. Staviti u hladnu vodu da se ohladi dok zamesite punjenje. Dobro zamesite mleveno meso, začine (vegetu, papriku i biber), pirinač i ulje. Stavite malo više paprike da bi sos dobio lepu crvenu boju tokom kuvanja.

Kada se luk ohladi, polako odvojite slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi. Ako vam se i raspadnu nije problem, samo napunite i preklopite, praveći ponovo krug. Ne postoji nikakav trik da vam olakša, jednostavno samo da su vam ruke mirne i nežne i da budete strpljivi. Najmanjim središnjim delovima se ne zamarajte, ostavite ih kakvi jesu. Nežno punite luk sa smesom i stavljajte u šerpu. Središnjim delovima popunite praznine. Tokom punjenja pritisnite meso u luk da popunite svo mesto. Nauljite i stavite na ringlu. Kada čujete da je počelo da se peče posle jednog do dva minuta, prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije luk. Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvišoj temperaturi, sve dok ne nestane vode. A kada nestane vode, ponovo je dodajte da prekrije luk, pa pustite da ponovo proključa, smanjiti temperaturu na srednju i poklopiti.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: