Šolja čaja štiti od demencije

Šolja čaja (crnog ili zelenog) dnevno smanjuje rizik od kognitivnih poremećaja kod starijih osoba za 50%, a kod onih koji su genetski predisponirani za Alchajmerovu bolest čak za 86%, utvrdili su na Univerzitetu Singapur.

Trenutno ne postoji klasični medicinski tretman koji bi poslužio kao prevencija i zaštita od demencije u starijim godinama. Međutim, tako jednostavna stvar kao što je šolja čaja dnevno može da značajno o smanji taj rizik. Iako je ovo istraživanje obavljeno na starijoj kineskoj populaciji, kažu istraživači, ti rezultati važe i za druge rase. “Naše istraživanje ima važne implikacije u prevenciji demencije”, izjavio je doc. dr Feng Lei sa Univerziteta u Singapuru, jedan od autora istraživanja, “pošto su rezultati farmakološke terapije za neurokognitivne poremećaje daleko od zadovoljavajućih… Naše istraživanje pokazuje da jedna tako jednostavna i jeftina navika u životnom stilu kao što je svakodnevna konzumacija čaja može da smanji rizik od neurokognetivnih poremećaja kasnije u životu”.

Kako kažu istraživači, na osnovu postojećeg naučnog znanja, dobrobiti čaja mogu se pripisati bioaktivnim komponentama listova biljke čaja kao su su katehini, teaflavini, tearubigini i L-teanin. Sve te komponenta imaju antiinflamatorna i antioksidansna svojstva koja mogu da zaštite mozak od vaskularnih oštećenja i neurodegeneracije.
Rezultati istraživanja važe i za crni i za zeleni čaj i uopšte sve vrste čaja koje se dobijaju od lista biljke čaja.

Napomena redakcije:
Iako rezultati važe i za crni i za zeleni čaj, poznato je iz drugih istraživanja da je zeleni čaj bogatiji od crnog biološki aktivnim materijama koje deluju preventivno protiv nekih drugih oboljenja. Osim toga, zeleni čaj ima manje kofeina od crnog. Posebno je kvalitetan tzv. mača čaj, koji je varijanta zelenog čaja gajenog na specijalan način zahvaljujući čemu je i još i do 3 puta bogatiji korisnih supstancama od uobičajenog zelenog čaja.

Preuzeto: Zdravahrana.com