Sombor proslavio 73 godine života u slobodi

Dan oslobođenja Sombora, obeležen je polaganjem venaca na spomen obeležja poginulih boraca i žrtava Drugog svetskog rata i Svečanom akademijom.

Vence na spomen obeležja poginulih boraca NOR-a, položile su delegacije Grada Sombora, SUBNOR-a, Vojske Srbije – Prvi centar za obuku Sombor, Asocijacija žena Srbije Gradski odbor Sombor, UG „Kolo srpskih sestara“, Društva srpsko-ruskog prijateljstva, boračkih udruženja, GO Srpske napredne stranke,  GO Socijalističke partije Srbije, kao i druge delegacije.

Na spomenik boraca Crvene armije cveće je položio Sergej Parubin, pomoćnik vojnog atašea Ambasade Ruske Federacije, delegacija Grada i druge delegacije.

Na spomenik žrtava bugarske nacionalnosti venac je položio Milčo Ignatov, vojni ataše u Ambasadi Republike Bugarske i delegacija Grada Sombora, dok su na spomenik žrtvama fašističkog terora cveće zajedno položili predstavnici Grada, SUBNOR-a i  predstavnici ambasada Rusije i Bugarske.

Na Svečanoj akademiji, priređenoj u velikoj sali Skupštine grada, prisutnima se obratila gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, koja je istakla da je obeležavanje Dana oslobođenja od velikog značaja.

„21. oktobar 1944. godine jedan je od najznačajnijih dana u istoriji našeg grada, jer je tog dana grad Sombor izvojevao svoju pobedu i svoju slobodu u Drugom svetskom ratu. U tome su nesumnjiv doprinos dali naši sugrađani, Somborci  i drugi pripadnici naše tadašnje države i predstavnici sovjetske Crvene armije.  Obeležavanje ovog datuma je od velikog značaja, jer odgovorno društvo možemo biti upravo i samo onda kada smo spremni da cenimo  sve ono  što pojedinci čine u opštem i zajedničkom interesu. Naročito u ovakvim situacijama kada su dali svoj život ili svoje zdravlje za našu današnju slobodu koja je omogućila privredni i ekonomski razvoj, očuvanje naše kulture i obrazovanja“, kazala je gradonačelnica i najavila obeležavanje Batinske bitke 11.  novembra i  ponovno otvaranje Muzeja Batinske bitke.

11. novembra 2017. godine, otvorićemo muzej koji je decenijama bio zapušten, urušen i u neodržavanom stanju. S obzirom na činjenicu da smo država i društvo koje brine o sebi i radi na sebi i poštuje svoju istoriju i tradiciju ovo će za nas svakako biti značajan događaj. Zahvaljujem se što ste danas došli, nadam se da ćete doći i 11. novembra i da ćemo svake godine odati poštu svima onima čije plodove i danas uživamo“, istakla je Golubović.

Prisutnima se obratio i Petar Grabež, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a koji je svim građanima Sombora čestitao 21. oktobar.

Nema ništa lepše za jedno društvo u celini, nego da živi i razvija se u miru i slobodi. U temelje slobode mnogi naši sugrađani ugradili su svoje živote i mi se danas poklanjamo njihovim senima“, kazao je Grabež.

Na Svečanoj akademiji Gradonačelnica je uručila zahvalnice Jovanu Vukobratoviću, članu predsedništva SUBNOR-a i predsedniku Mesnog odbora u Bačkom Bregu i MO u Kljajićevu.

Uručena je i Oktobarska nagrada, kao nagrada za trajno životno delo doktoru književnih nauka Milivoju Mlađenoviću.

Zahvaljujući se na nagradi dr Mlađenović se zahvalio, divnom somborskom svetu.

„Nagradili  ste me i dali mi najveću počast koju ovaj grad pruža, pa ću ja sa svoje strane koliko budem mogao, znao i umeo i dalje u svojim poslovima i danima gledati da uvek radim za dobro ljudi i  ovoga grada. Veličaću ono što ovaj grad ima, a drugi nemaju. A ima – čvrst temelj jer je sazdan sav od sloge…“, kazao je dr Mladenović i naveo umetnike po kojima je Sombor poznat.

„Sombor je svet za sebe, grad koji vekovima odoleva  bedi svakodnevnosti, koji se odupire kobnoj uobičajenosti u svakom pogledu. Stvarnost nikada nije idealna – kao ni mi sami,  ali će borba protiv ćiftinskog duha i mišljenja ostati cilj kojem ću težiti. Ovo je za mene najveće  priznanje  u životu  i molim vas – ne očajavajte nikad – lenjost i ravnodušnost su ubistvene. Volja za stvaranjem je spasila plemeniti grad Sombor“, rekao je zahvaljujući se na nagradi dr Milivoje Mlađenović.

Osim domaćina – predstavnika skupštinske i izvršne vlasti i  SUBNOR-a, Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici  ambasada Ruske Federacije i Republike Bugarske, Vojske Srbije – Prvi centar za obuku – Sombor, pokrajinski poslanici, predstavnici Zapadnobačkog upravnog okruga i opština okruga, Policijske uprave Sombor, verskih zajednica, boračkih organizacija i udruženja, javnih preduzeća i ustanova, udruženja građana, osnovnih i srednjih škola i drugi gosti.

U umetničkom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ i  učenici Gimnazije „Veljko Petrović“.

Reč, dve o dobitniku Oktobarske nagrade

(iz obrazloženja predlagača Mihajla Nestorovića, upravnika Narodnog pozorišta Sombor)

Milivoje Mlađenović doktor književnih nauka, rođen 11.05.1959. godine u Bijeljini, diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu (1982), magistrirao na Pedagoškom fakultetu u Somboru (2002), a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu (2007).

Trenutno u zvanju docenta na Pedagoškom fakultetu u Somboru, skoro ceo radni vek od 1983. godine do danas, proveo je u kulturi grada Sombora, kao stvaralac, aktivni učesnik i menadžer. U mladosti je bio angažovan kao organizator književnih programa u domu omladine, te u listu „Pokret“, Radio-Somboru i na stranicama časopisa „Dometi“.

Najveći doprinos kulturi grada Sombora Milivoje Mlađenović je dao kao upravnik Narodnog pozorišta Sombor, a potom i kao dramski pisac. Period u kojem je upravljao somborskim Narodnim pozorištem (1989-2000) računa se u istoriji srpskog pozorišta, i pamti u javnosti, kao obnoviteljski period snažnog prodora modernih pozorišnih strujanja uprkos nemaštini devedesetih. Takođe  upamćen je i kao utemeljivač jedinstvene manifestacije „Pozorišni maraton“ koja traje punih 25 godina.

Nakon somborskog Narodnog pozorišta Mlađenović je sedam godina upravljao nacionalnim pozorištem SNP u Novom Sadu i u tom periodu vodio Sterijino pozorje kao najznačajniju festivalsku instituciju. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj umetnički i društveni angažman, i to: „Nikola Petrović Peca“ (1996)-za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji;

Zlatna povelja „Laza Kostić“ za najbolju novinsku reportažu na Međunarodnom festivalu reportaže  „Interfer“ (1997)

Nagrada za pozorišni esej za pozorišnom festivalu „Dani Milivoja Živanovića“ u Požarevcu (2001);

Nagrada „Sima Cucić“ za najbolju knjigu iz oblasti nauke književnosti za decu (2017).

Izvor: sombor.rs