Somborska promocija monografije o Zoranu Stošiću Vranjskom

U Svečanoj sali Županije u petak 15. novembra održana je promocija monografije o Zoranu Stošiću Vranjskom „U prostranstvu slike“, autora Save Stepanova. Monografija, posvećena slikaru koji stvara više od šest decenija, nastala je kao  rezultat saradnje Sombora i Vranja, odnosno Gradskog muzeja Sombor i Narodnog muzeja Vranje.

Član Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač je, obraćajući se prisutnima, rekao: „Životni put Zorana Stošića je dokaz kulturnog značaja Sombora. Gospodin Stošić je kao mlad čovek, tražeći svoj umetnički izraz, došao u dodir sa Somborom, i privučen njegovom umetnošću, odlučio da u njemu provede život. Postao je značajan umetnik i svojim delom doprinosi kulturi našeg grada. Hvala mu na svemu što čini za Sombor. Zahvalnost mu izražavamo i monografijom ‘U prostranstvu slike’.”

Zoran Stošić Vranjski je slikar veoma prepoznatljivog i visoko kotiranog opusa koji obuhvata uljano slikarstvo, crtež, akvarel, pastel i kolaž.  Monografija poznatog umetnika koji je rođen u Vranju, a živi i radi u Somboru, objavljena je povodom tri velika jubileja: osamdeset godina života, šezdeset godina stvaralaštva i dvadeset pet godina donacija gradskim legatima.

„Ja je dožviljavam kao jednu zahvalnost tih gradova koji su se dogovorili da naprave ovu monografiju. To je za mene jedan spomenik – da se grad Vranje, moj rodni grad i Sombor, odužuju meni kao slikaru“, istakao je ovom prilikom Stošić.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću