Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Spavanje sa čarapama je dobro, ali pitanje s kakvim: Jedne mogu da vam naprave infekcije

Spavanje sa čarapama

Niske temperature u aprilu naterale su nas da se još uvek ne oprostimo od zimske i tople odeće, ali i spavanja u čarapama (kod nekih ljudi). Brojna istraživanja pokazala su da spavanje u čarapama pozitivno utiče na san.

Međutim, osim spavanja u istim, važno je i koje čarape su u pitanju. Ako ste ih nosili tokom čitavog dana i u njima uveče legli u krevet mogli biste da sebi napravite više štete nego koristi.

Jedna britanska kompanija koja se bavi prodajom dušeka i ostalih proizvoda za udoban san, napravila je istraživanje na dobrovoljcima, odn. na njihovim čarapama koje su nosili celi dan tokom svakodnevne rutine, od sedam sati ujutro do 23 sata uveče. Imali su ih na sebi dok su radili, vežbali, šetali…

Potom su s tih čarapa uzeli briseve i poslali ih na analizu kako bi otkrili što se sve na njima nakupilo, od minijaturnih živih bića do prljavštine. Nakon analize uzoraka su shvatili da polovina testiranih čarapa sadrži iste bakterije koje se mogu naći na bubašvabama i u njihovom izmetu. To je vrsta bakterije “Pseudomonas aeruginosa” koja je otporna na mnoge antibiotike. Široko je rasprostranjena u prirodi i zna da uzrokuje teške oblike bolesti, kao što su bolničke infekcije i sintome povezane sa sepsom.

“Obično inficira respiratorni trakt i uzrokuje infekciju pluća. Zna da inficira i mokraćni trakt, a lako se širi po predmetima koji se ne čiste redovno i temeljno”, objašnjavaju istraživači. Kako bi proširili istraživanje, naučnici su uzeli briseve sa otirača za cipele i daljinskog upravljača. Nakon upoređivanja rezultata zaključili su da na njima nalaze iste bakterije kao i na čarapama.

Zato, stručnjaci upozoravaju, ukoliko ste ljubitelj spavanja u čarapama, da prvenstveno posegnete za čistim, a one prljave da perete na najmanje 60 stepeni u veš mašini.

Tagovi:
Pročitajte još: