Spirulina

Spirulina je plavo-zelena slatkovodna alga koja raste u bogatim mineralima lužnatim jezerima i ribnjacima diljem svijeta. Ova spiralna alga stara je 3,6 milijardi godina što je čini jednim od najstarijih stanovnika Zemlje. Ona je svoje ime dobila je zbog oblika koji liči na spiralu. Narodi Afrike, Severne Amerike i Azije spirulinu koriste preko hiljadu godina. Puna je proteina, minerala i drugih hranjivih sastojaka pa neki istraživači tvrde da bi mogla rešiti svetski problem gladi opskrbljujući ljude svim potrebnim sastojcima.

Deluje protiv infekcija. Razna istraživanja pokazuju da ti proteini iz spiruline podstiču proizvodnju antitela u čovekovom organizmu. Pošto se spirulina sastoji od gotovo 70% proteina – najviše od svih vrsta hrane – ona posebno podstiče proizvodnju makrofaga, belih crvenih zrnaca koja se bore protiv infekcija. 

Dobra protiv anemije. Spirulina, kao i neke druge mikroalge, efikasno podstiču proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, posebno kad se konzumiraju u kombinaciji sa vitaminom B 12.

Pročišćava krv. Pošto je bogata fikocijaninom i hlorofilom, spirulina čisti krv. Ova dva sastojka ne samo da podstiču rast krvnih zrnaca, već i podmlađuju krv koja je u opticaju.

Podstiče imunitet. Spirulina sadrži svih osam esencijalni aminokiselina, kao 10 neesencijalnih. Pored toga, sadrži antioksidanse beta karotin i zeaksantin, vitamina B kompleksa, desetine minerala, esencijalnu masnu kiselinu gama-linolensku, kao i probiotičke bakterije, ona odlično deluje na imunitet. 

Snižava holesterol. Ovo je jedno pokazalo japansko istraživanje još 1988, a i nekoliko drugih.  Spirulina ublažava upalna stanja u organizmu i arterijama koja u stvari doprinose da se holesterol nagomilava u krvi. Svakodnevno konzumiranje spiruline smanjuje nivo holesterola u serumu, što znači da se on skladišti u telu, a ne na zidovima arterija, što bi moglo da dovede do kardiovaskularnih problema. 

Doprinosi mršavljenju. Oni koji pate od viška kilograma mogu da koriste spirulinu jer ona podstiče mršavljenje. I ne samo to. Zbog toga što ima veliku količinu lako iskoristivih proteina, ona podstiče stvaranje i rast mršave mišićne mase, što je odlično ukoliko su u nečiji program mršavljenja uključene i redovne vežbe.

Doprinosi zdravlju kože i kose. Pošto sadrži dosta antioksidanasa, esencijalnih masnih kiselina i nutrijenata koji imaju pročišćujuća svojstva, spirulina pomaže da se kosa i koža donekle podmlade. Ona deluje iznutra protiv faktora koji doprinose ćelavosti, mlitavosti kože i drugih.

Piše: Vanja