fbpx
4°C
Scattered clouds

Šta je to dijeta?

Kada pomislimo na dijetu ili je spomenemo, uglavnom se pomisli na izgladnjivanje ili izbacivanje jednog obroka (večere npr.) iz svakodnevne rutine.

Dijeta je način ishrane (eng.diet-ishrana) i dijeta nije isključivo sinonim za mršavljenje. Cilj dijete se može naći u dva perioda: dodavanjem mišićne mase ili gubljenje masnih naslaga, tj.sala. Dodavanje mišićne mase ne znači jesti sve i biti što veći po svaku cenu. Cilj mase jeste dodati što više mišića, uz što manje masnih naslaga.

Gubljenje masnih naslaga ili kako to fitness stručnjaci nazivaju “definicija”, je preriod kada prvobitno želimo da se otarasimo sala, a pri tome sačuvamo mišićnu masu.

Najbitnije je da sebi odredite cilj i po tom principu i načinu postupajte. Ne treba preterivati ni sa jednim od ova dva perioda je jer to kružni proces. Cilj i naše potrebe, tj. mogućnosti našeg organizma, treba da budu u stalnom balansu.

i79k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWmpNN01EQV8vYWE5NDA5NjkzYmFjOTY3YzM5Mzg1OWE5NDgzMTE1MTUuanBlZ5GTAs0CngCBoTAB

Dakle, masa nije prežderavanja, definicija nije izgladnjivanje, a dijeta je način ishrane.

Veoma je važno da vam ishrana bude raznovrsna: bogata vitaminima, proteinima, kao i zdravim mastima i ugljenim hidratima. Izbacite nezdrave navike iz vaših života. Samim tim ćete biti zdraviji, a i vaše telo će lepše izgledati.

Piše: Vanja 

Tagovi:
Pročitajte još: