Šta nasleđujemo od oca, a šta od majke?

Svi mi znamo da boju očiju, oblik nosa, građu nasleđujemo od roditelja ali od njih nasleđujemo i razne bolesti.

Prva na listi bolesti je visok holesterol. On se može naslediti od oba roditelja. I dok oba roditelja mogu biti krivci za visok holesterol, rak dojke se nasleđuje od oca. Svaki čovek je rođen sa genima BRCA1 i BRC2 i oni ne stvaraju zdravstvene probleme dok nisu mutirani. Međutim, žene koje naslede mutaciju jednog ili oba BRCA gena od strane oca imaju veći rizik od nastanka raka dojke, a naročito ako i majka ima tu mutaciju. Navedni geni nisu opasni po zdravlje muškaraca jer je rak dojke retka pojava među muškarcima, ali se to za žene ne može reći.

Ako za gubitak kose okrivljujete mušku stranu porodice…na pogrešnoj ste adresi. Gen koji ima važnu ulogu kod ćelavosti se nalazi na hromozomu X, koji muškarci uvek nasleđuju od majki, dok žene isti gen preuzimaju od oba roditelja.

Za dijabetes tipa 2 najčešće je kriv neuredan način života, mada neka istraživanja su pokazala da 5 posto mladih imaju znakove ove bolesti iako nisu gojazni i redovno vežbaju. I ovde je zapravo problem genetska mutacija i radi se o obliku dijabetesa koji su naučnici nazvali MODY.

Sklonost ka glavoboljama je nasledna u 70% slučajeva. Naučnici su otkrili da gen pod nazivom tresk izaziva pojavu migrene, a taj gen se nasleđuje od roditelja.

Ukoliko je vaša majka imala problema sa srcem, i Vi imate 20 odsto veću šansu da ćete imati iste probleme. Mogućnost da obolite od depresije iznosi 10 odsto, otkrili su naučnici sa američkog Instituta za mentalno zdravlje. Pored depresije se može naslediti i bipolarni poremećaj i šizofrenija.

Piše: Mirjana Đerić