Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta se dešava sa organizmom kada zaustavljamo kijanje? Doktorka objasnila zbog čega to ne treba da radimo

Kijanje

Prema objašnjenjima doktorke, bolje je da ipak kinemo.

Kijanje se javlja kada nerve stimuliše iritant poput alergena, virusa, bakterija ili tečnosti. Uključuje dubok udah, povećanje pritiska u disajnim putevima, a onda kontrakciju dijafragme i mišića oko rebara. Oči se releksno zatvaraju, a onda sledi snažan izdisaj.

Kako ova pojava ne može da se kontroliše, dešava se da imate nagon za kijanjem u kancelariji, tokom predstave, ili u nekom drugom momentu kada se podrazumeva tišina. Ako tada suzdržavate kijanje, možete da izazovete probleme. Lekari su objasnili da se tada pritisak u gornjim disajnim putevima povećava i do 20 puta.

Doktorka Šital Rađa, koja je specijalista otorinolaringologije i hirurgije vrata i glave istakla je da se kijanjem oslobađaju štetne čestice. Ako se pritisak zaustavi, mogao bi da se preusmeri na srednje uho ili kapilare u unutrašnjosti.

– Ako potisnete kijanje, rizikujete da dođe do oštećenja bubnih opni ili infekcije sinusa. Sluz i bakterije mogu da ostanu zarobljene u sinusima i da na taj način izazovu probleme – istakla je Šital.

Kijanjem ćete osloboditi nagomilan pritisak u respiratornom sistemu i osetićete veliko olakšanje. Zbog toga se ne preporučuje da ga zadržavate i sputavate.

Tagovi:
Pročitajte još: