fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Stromboli pica

Stromboll pica

Sastojci:

Testo:

  • 320 ml tople vode
    • 7 g suvog kvasca
    • 15 g šećera
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • malo manje od pune kašičice soli
    • 450 g glatkog brašna

Punjenje:

  • 45 g rastopljenog maslaca
    • 2 čena isitnjenog belog luka
    • 2 kašike sveže naseckanog peršuna
    • 230 g šunke po izboru
    • 230 g salame po izboru
    • 230 g narezanog sira
    • 230 g narendane mocarele
    • 1jaje
    • 1 kašika vode
    • pasirani paradajz
    • masline

Priprema:

U većoj posudi pomešajte toplu vodu s kvascem i šećerom. Ostavite 5 minuta sa strane kako bi se kvasac aktivirao. Nakon pet minuta u posudu dodajte maslinovo ulje, so i brašno. Rukama umesite testo. Dobijeno testo prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu, pa ga mesite rukama barem pet minuta. Testo treba da bude mekano i elastično. Dobijeno testo prebacite u lagano nauljenu posudu, nekoliko puta ga okrenite da bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte posudu tankom folijom ili krpom, pa ga ostavite na toplom od 60 do 90 minuta da naraste. Rernu zagrejte na 200 ° C i pripremite veći pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Pošto se testo udvostručilo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i podelite na dva dela. Testo razvucite u dva pravougaonika dimenzija 24 x 40 cm. Salamu, šunku i sir ravnomerno podelite za oba testa. Pomešajte rastopljeni maslac s lukom, te pomoću četkice premažite testo. Pospite naseckanim peršunom. Šunku složite u dva reda po sredini testa, ostavljajući oko 5 cm razmaka između šunke i ivice testa kako bi se testo kasnije lakše zarolalo. Na šunku posložite salamu i sir, te ponavljajte postupak dok ne potrošite namirnice. Umutite jaja u manjoj posudici s vodom, pa njime premažite ivice testa. Testo zarolajte po dužini, a prazne ivice dobro stisnite prstima i podvijte ispod dok rolate testo. Kada ih prebacite u pleh, namažite jajetom. Pomoću noža napravite 3 do 4 dijagonalna reza na vrhu svakog rolata. Premažite maslacom i po želji pospite s naseckanim peršunom i krupnom soli. Pecite otprilike 25 minuta ili dok testo ne dobije zlatnu koricu. Nakon 12 minuta rotirajte pleh kako bi se oba rolata ravnomerno ispekla. Kada izvadite, sačekajte pet minuta da se ohladi, pa ih prebacite i secite na kriške. Najbolje je da ga poslužite uz paradajz sos i masline.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: