Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sve što treba da znate o sunčanju: Od kreme za zaštitu, SPF faktora, do simptoma raka kože

suncanje

Iz godine u godina, čini nam se da sunce sve jače “peče”. I nismo pogrešili! Za to je odgovorno sve jače UV zračenje zbog oštećenja ozonskog omotača koji oko naše Zemlje deluje kao štit. Usled sve većih zagađenja i izduvnih gasova, mi ga tako oštećujemo i zauzvrat dobijamo povećanje temperature i veću izloženost štetnom zračenju.

Zaštita od sunca je neophodna, pa makar ceo dan proveli u hladu, jer sunčevi zraci znaju da se reflektuju o druge predmete i tako dođu indirektno do nas. Najveći rizik predstavljaju opekotine od sunca usled sunčanja koji mogu da dovedu do razvoja raka kože. Dr Dženifer A. Stajn, dermatolog, otkrila je nekoliko sjajnih saveta koje možete da isprobate i koji će vam pomoći da zaštitite kožu tokom cele sezone.

Zašto je tako važna zaštita kože od sunca?
Crvenilo od opekotina od sunca će se oljuštiti i izbledeti u roku od nekoliko dana. Sjaj tena je takođe privremen. Ali efekat je dugotrajan. Preplanulost i opekotine od sunca su znaci da je sunčevo zračenje oštetilo DNK u ćelijama kože. Ponekad se to oštećenje DNK popravi, a ponekad i ne, omolgućavajući ćelijama kože da se kasnije nenormalno razmnožavaju.

Pravilno sunčanje i simptomi raka kože

Procenjuje se da će svaki peti čovek dobiti rak kože tokom života. Zato je važno da zaštitite svoju kožu od svakodnevnog izlaganja suncu tako što ćete nositi kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom od sunca (SPF) od najmanje 30. Nosite ga čak i ako je oblačno. Ponovo nanesite svaka dva sata i nakon plivanja i upotrebe peškira. Ne čekajte da vam bude vruće. Možete dobiti opekotine od sunca, a da to niste ni svesni.

Drugi načini za zaštitu od sunca
Izbegavajte sunce od 10 do 16 časova, kada su štetni ultraljubičasti (UV) zraci sunca najjači. Ako idete na plažu, idite ranije ili kasnije u toku dana. I plaža će tada biti hladnija. Ako ste na podnevnom pikniku, pronađite senovito mesto.

Najbolji način da se zaštitite od UV zraka je da se pokrijete. Što više kože pokrijete, manje ćete morati da zavisite od zaštite od sunca. Nosite šešir sa širokim obodom da zasenčite lice i košulju koja pokriva ramena, grudi i gornji deo leđa, koji su mesta koja često izlažu direktno suncu.

Znakovi raka kože
Tačke i mladeži na koži koje ranije niste viđali mogu da budu crveni alarm. Najkritičniji delovi kože su lice, ramena, ruke i noge. Melanom se najčešće javlja na delovima kože koji su obično prekriveni odećom, ali su izloženi suncu, kao što su leđa kod muškaraca i noge kod žena. U letnjim mesecima, kada je veća verovatnoća da ćete biti na suncu, posebno je važno da se pokrijete kad god je to moguće i uvek nosite kremu za sunčanje.

Mnogi dermatolozi koriste “ABCDE” kriterijume za proveru melanoma:

A: Asimetrično. Polovina mladeža ne odražava oblik druge polovine.
B: Ivice koje su nepravilne, a ne okrugle. Rubovi su nazubljeni, urezani ili zamućeni.
C: Neujednačena boja, uključujući nijanse žute, braon, crne ili plave.
D: Prečnik – veći od gumice olovke.
E: Evolucija tokom vremena. Svaki mladež koji menja boju, oblik ili veličinu.
Čak i ako nemate mladež sumnjivog izgleda, budite pažljivi u redovnom pregledu kože ako imate povećan rizik od raka kože. On se ogleda u tome ako:

Imali ste bilo koju vrstu raka kože
Imate člana porodice koji ima rak kože, posebno melanom
Lako opekotine od sunca ili ste imali mnogo opekotina od sunca
Koristili su solarijume, jer oni proizvode veštačko UV svetlo
Imati svetlu kožu, crvenu kosu, pege ili svetle oči
Uzimate lekove koji potiskuju vaš imuni sistem
Imate mnogo mladeža i/ili neobičnog izgleda.

Tagovi:
Pročitajte još: