Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Svi misle da je korov, a OVA biljka je čudotvorna za naše zdravlje

Kada smo bili mali često smo se igrali sa njom. Brali je i pravili izmišljene salate ili joj brojali končiće korena. Nalazi se na skoro svakoj zelenoj površini, zove se bokvica i neverovatno je lekovita.

List ove lekovite biljke sadrži oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida, dok u semenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera.

Ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda. Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno verovanje dobilo i naučnu potvrdu.

Bokvica ili trputac je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit…

Međutim, bokvica posebno prija koži.  On je dobar lek za lečenje svih vrsta rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ugriza… Često je možemo pronaći u preparatima za osetljivu kožu pa čak i u ulošcima za žene budući da je koža intimne regije u periodu ciklusa posebno osetljiva i izložena bakterijama.

Ova biljka ne samo što leči i umiruje povređenu kožu već joj pomaže da zablista efikasno delujući protiv akna. Da biste napravili maksu protiv akni uzmite parče gaze i izrežite otvore za oči, usta i nos.  Listiće bokvice sameljite i pomešajte sa vodom u razmeri 1:3, pustite je da vri tri minuta, zatim je ohladite. Namočite gazu sokom i držite je preko lica 15 minuta. Kada završite tretman umijte se mlakom vodom.

Preuzeto: Zena.blic.rs

Tagovi:
Pročitajte još: