Telo probudite vežbama istezanja i na taj način OTERAJTE VIRUSE OD SEBE

Naime, istraživanja su pokazala da redovna fizička aktivnost direktno utiče na smanjenje broja prehlada koje imamo tokom godine.

Rekreacija povoljno deluje na imunološki sistem, jer pruža podsticaj ćelijama koje su odgovorne za odbranu od bakterijskog i virusnog napada. Ove ćelije rade znatno sporije kod osoba koje ne vežbaju.

Virus, otkrivanje virusa

Foto: Profimedia/ilustracija

Vežbe za kičmu

U stojećem položaju skupite noge i spojite ruke. Tako spojene ruke podignite iznad glave i pomerajte ih zajedno sa ramenima levo i desno. Ne pomerajte struk. Na taj način relaksirate kičmu i predeo oko vrata.

Ne zaboravite da je telu potreban i odmor i zato je važan odlazak na spavanje pre ponoći, kao i pravilna ishrana.

Kada svane telo možete da “probudite” vežbama istezanja koje omogućavaju da se osećate fleksibilnije i pokretljivije u svakom smislu. To je idealan recept za odbranu od stresa i napornih obaveza.

vežbanje

vežbanje/Foto: Profimedia

Istezanje nogu

Iz stojećeg stava jednom nogom iskoračite ka napred tako da je oslonite na petu. Drugu nogu blago savijte u kolenu. Trupom težite ka opruženoj nozi. Potrebno je da osetite kako se mišići lagano i blago istežu. Ponovite isto iskorakom suprotne noge.

Zadnja loža

Zadnja loža je grupa mišića koja obuhvata butni mišić i kompletan deo od zadnjice do stopala. Lezite na bok, uhvatite rukom stopalo i povlačite nogu ka leđima, ili isto ležeći obuhvatite rukom koleno i povlačite ga ka sebi. Ovo su istovremeno i vežbe za istezanje nogu. Ponovite isto ležeći na drugom boku.

Lumbalni deo

Ova vežba popularno se naziva pereca. Lezite na leđa i savijte noge u kolenima, a onda ih oborite u stranu. Ovim položajem rasterećujete kukove i istovremeno se oslobađate bolova u lumbalnom delu.

Preuzeto: srbijadanas.com