Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

TEŠKO LJUŠTIŠ JAJA? Nikad više! Svi smo pravili OVE greške, a jedna KLJUČNA stvar rešava sve!

Lakše je nego što misliš.

Kuvana jaja su omiljena jer su brzo gotova, zasitna, puna proteina i laka za “upotrebu” – možete pojesti celo jaje, staviti kriške na sendvič ili ga iseckati u salatu.

Mnogima je ljuštenje kuvanog jajeta prava muka, ljuska puca na sitne komadiće, ako probate da skinete ljusku u većem komadu, “odvalićete” pola jajeta, membrana nikako da se skine… Zato vlasnici farmi kokošaka otkrivaju svoje trikove!

1. Temperatura vode

– Kada pravite tvrdo kuvana jaja, obavezno ih stavite u hladnu vodu, ne vruću. Temperatura će se ravnomerno podizati, ljuska neće pući i jaje će se skuvati baš kako bi trebalo – kaže Nelson Kofman, vlasnik farme kokošaka “Šajen”.

2. Veličina šerpe

– Ne stavljajte jaja u duboku šerpu, već u pliću, široku, koja ima poklopac. Jaja moraju biti u jednom sloju kako bi se ravnomerno skuvala – navodi Trej Brazvel, vlasnik porodične kompanije za proizvodnju jaja “Brazvel”.

3. “Starost” jaja

– Ako želite tvrdo kuvana jaja, nemojte uzeti najsvežija iz frižidera. Jaje koje je nekoliko dana provelo u frižideru, mnogo lakše će se ljuštiti kad se skuva od svežeg – navodi Džil Sink, vlasnica farme “Songbird”.

4. Trik sa sirćetom

– Dodajte par kašičica belog sirćeta u vodu, tako jaje neće imati neprijatan miris. Sirće će takođe sprečiti da belance iscuri ako jaje malo pukne – navodi Debi Tarington, vlasnica farme za koke nosilje.

5. Kako se ljušti jaje?

– Čim izvadite tvrdo kuvana jaja iz vruće vode, odmah ih stavite u duboku činiju, poklopite i protresite kako bi ljuska popucala. Onda ih ubacite u hladnu vodu koja će ući između ljuske i jajeta i bitno vam olakšati ljuštenje – navodi Beki Peti iz “Brazvel” farmi.

6. Hladna voda je ključ

– Skuvanom jajetu izlupajte celu ljusku, o radnu površinu, ili kotrljanjem između dlanova. Potom ga ljuštite pod mlazom hladne vode i nećete oštetiti jaje dok skidate ljusku – dodao je Trej Brazvel.

Foto: Profimedia

Preuzeto: Srbija Danas

Tagovi:
Pročitajte još: