Toplotni talasi od 55 Celzijusa

Udruženi istraživački centar Evropske komisije upravo je objavio uznemirujuću prognozu. Ukoliko se globalna temperatura povisi za samo 2 stepena u odnosu na preindustrijsku eru, očekuju nas toplotni talasi sa preko 40oC na svake dve godine.

Interesantno je da se na internetu neprekidno vodi diskusija ima li globalnog zagrevanja ili ne, i da postoji prilično jaka struja (kojoj zvanični pečat daju vladajuće strukture pre svega u SAD, ali je zastupaju i mnogi obični građani) koji uporno poriču da postoji ikakvo globalno zagrevanje. Najčudnije je što to čine uprkos zdravom razumu i svakodnevnom iskustvu, koje svi možemo da doživimo na svojoj koži. 
Međutim, nedavno objavljeno istraživanje Udruženog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije analiziralo je interakciju između vlažnosti i toplote. Novina u ovom proučavanju je što nije posmatralo samo temperaturu, već i relativnu vlažnost, kako bi se procenio obim i uticaj toplotnih talasa.
Istraživači su utvrdili da bi kombinacija toplote i vlažnosti i posledični toplotni talasi mogli da izlože ljude značajnim zdravstvenim rizicima, posebno u Istočnoj Aziji i američkoj Istočnoj obali.
Proračuni su sledeći. Ako se globalna temperatura poveća do 2 stepena u odnosu na temperature iz preindustrijske ere, kombinovani efekat toplote i vlažnosti (poznat kao subjektivni osećaj temperature ili indeks vrućine (HI)), najverovatnije će preći 40oC u mnogim delovima Azije, Australije, Severne Afrike, Južne i Severne Amerike. Uteha za nas je što će Evropa biti najmanje pogođena, sa oko 30% šanse da svake godine bude pogođena tako jakim toplotnim talasima.
Ali, ako se temperatura poveća do 4oC u odnosu na preindustrijsku eru, onda je na pomolu zastrašujući scenario. U tom slučaju naučnici predviđaju da će supertoplotni talasi dostizati indeks vrućine preko 55oC, što je nivo kritičan za preživljavanje ljudi. Oni će pogoditi gusto naseljene delove Istočne obale SAD, obalne Kine, velike delove Indije i Južne Amerike. U takvom scenariju, Evropa će verovatno svake godine biti izložena toplotnim talasima sa indeksom vrućine preko 40oC, dok bi neke oblasti Istočne Evrope mogle biti pogođene i toplotnim talasima od preko 55oC.

Preuzeto: Zdravahrana.com