Tri aduta za imunitet

Ukratko, to su beli luk, đumbir i origano. Pravi izbor za zimu, jer ne samo da podstiču imunitet, nego imaju naučno dokazano antimikrobno delovanje.

I biljni svet mora da se štiti od pretnji iz okruženja, koje uključuju promene klime, UV zračenje i mikroorganizme. Kako bi preživele, neke biljke su razvile posebno moćne antimikrobne i antioksidansne mehanizme. Među biljkama koje se koriste u ljudskoj ishrani, naročito se ističu pomenute tri. Kada ih uključimo u svoju ishranu, od njihovih odbrambenih mehanizama ima koristi i naš imunitet. 

Beli luk: uništava mikrobe, snižava pritisak i holesterol
Svakodnevna konzumacija belog luka može biti dobra odbrana od upalnih oboljenja. Beli luk je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika. On sadrži preko 100 biološki aktivnih komponenti, uključujući aliin, alicin, aliinazu i posebna sumporna jedinjenja. Kada se beli luk isecka ili sažvaće, enzimi alin i alinaza se spajaju, dovodeći do hemijske reakcije koja proizvodi alicin. Zato beli luk treba ili sitno iseckati i ostaviti da odstoji minut-dva pre nego što ga pojedemo, ili ga temeljno sažvakati, kako bi razvio puno dejstvo.
Alicin i sumporna jedinenja koja sadrži beli luk su moćni antibiotski, antivirusni i antifungalni agensi koji, osim toga, neverovatno podstiču imunitet. Osim toga, beli luk doprinosi sniženju krvnog pritiska, nivoa holesterola u krvi, a pokazuje i antikancerogeno dejstvo.
Istraživači su pouzdano utvrdili da beli luk bolje uništava bakterije nego široko korišćeni antibiotici penicilin i tetraciklin. Beli luk efikasno deluje i protiv virusa, kao i gljivica poput kandide. Istraživanja su pokazala da beli luk uništava kancerozne ćelije u želucu, debelom crevu, dojci i prostati. Sumporna jedinjenja iz belog luka doprinose uklanjanju teških metala, kao što su živa, olovo i aluminijum, iz organizma.

Origano: eliminiše rezistentne bakterije i gljivice
Eterično ulje origana je izuzetno moćan prirodni antibiotik. Nedavno su proučavanja otkrila da je origano efikasno uništava stafilokoke rezistentne na uobičajene antibiotike nego 18 antibiotika koji se trenutno koriste u te svrhe. Snažni fenolni antioksidansi koje ulje origana sadrži uništavaju patogene bakterije, viruse i gljivice.
Na listi antioksidanasa Američkog ministarstva poljoprivrede, antioksidansna moć origana rangirana je 3 do 20 puta više od bilo koje druge biljke. Ulje origana je 3 puta jači antioksidans od borovnice, 12 puta jači od pomorandže i 20 puta jači od jabuke.
Ulje origana se koristi za dezinfekciju, pomoć u lečenju infekcija uha, nosa i grla, kandidijaze, kao i drugih bakterijskih i virusnih oboljenja. Pored toga, origano suzbija mehanizme upale i ometa stvaranje kanceroznih ćelija. Jedno od jedinjenja koja doprinosi njegovom antikancerogenom dejstvu je ruzmarinska kiselina.
Istraživanja su pokazala da fenolno jedinjenje karvakrol, koje origano sadrži, ima moćno protivupalno i antimikrobno dejstvo kada se doda u hranu ili uzima u kapima. 
Ulje origana deluje znatno jače nego sušeni origano.

Đumbir: olakšava varenje, smanjuje upale, eliminiše bakterije, gljivice i parazite
U svom sastavu, đumbir ima nekoliko isparljivih ulja koja mu daju karakterističnu aromu i ljutinu: zingeroni, šogaoli i džindžeroli. Ta ulja deluju kao moćni antibakterijski, antigljivični i antiparazitni agensi. Pored toga, ona ometaju formiranje kanceroznih ćelija, a istovremeno pojačavaju sposobnost organizma da sam uništi kancerozne ćelije koje su već prisutne. 
Đumbir deluje kao karminativ (smanjuje nadimanje i gasove u crevima) i spazmolitik (opušta crevni trakt), a istovremeno podstiče crevnu peristaltiku. Poznato je da pomaže da se smanji mučnina usled groznice, osećaj jutarnje mučnine, i mučnina od putovanja. Pored toga, đumbir podstiče stvaranje žuči, što olakšava varenje masnoća.
Đumbir je takođe prirodno sredstvo protiv upala i bola. Pokazano je da jedna komponenta zvana 6-džindžerol značajno smanjuje produkciju veoma reaktivnog jedinjenja azota, azot-monoksida, koji brzo formira opasni oksidans, peroksinitrit. Pored toga, đumbir pomaže da se očuvaju telesne rezerve glutationa, koji je moćan antioksidans. 

Preuzeto: Zdravahrana.com