Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Turska i Izrael na tankom ledu! Erdogan “precrtao” Benjamina, Izraelci povukli dipolomate iz zemlje, Redžep poručuje…

Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da ta zemlja nikada neće ostaviti Palestince u Pojasu Gaze koji su izloženi brutalnim izraelskim napadima u proteklih mesec dana.

“Naša je dužnost da spasimo našu palestinsku braću od izraelskog ugnjetavanja i zaustaviti krvoproliće koje se događa u Gazi pred očima celog sveta”, rekao je Erdogan na skupu u provinciji Rize na severoistoku Turske. Turski predsednik je poručio da će ta zemlja nastaviti i intenzivirati napore u izgradnji očuvanju mira kako unutar svog regiona, tako i na području prijateljskih zemalja od Balkana do Kavkaza i Bliskog istoka, prenosi Anadolija.

“Naša je istorijska odgovornost da ukažemo na zločine i onih koji podržavaju ovaj nemoralni, beskrupulozni, prezreni masakr u Gazi” – poručio je Erdogan. Podsetimo, ovo nije prvo transparentno neslaganje turskog lidera sa politikom Izraela. Naime Erdogan je ranije izjavio da Benjamina Netanjahua, izraelskog premijera, ne smatra sagovornikom kao i da ga je “precrtao”.

“Trenutno nemam nikakav kontakt sa Izraelom. Naš šef obaveštajne službe Ibrahum Kalin održava kontakt. Naravno, on se takođe sastaje i sa Palestinom i sa Hamasom. Reći ću ovako – Netanjahu više nije naš sagovornik u bilo kakvom smislu. Mi smo ga precrtali,” rekao je turski lider.

On je rekao da je Netanjahu izgubio podršku izraelskih građana i da želi da dobije podršku za masakre kroz versku retoriku.

Da neptrpeljivost dveju država tinja govori i potez Izraela – naime krajem prethodnog meseca. Izrael je povukao svoje diplomate iz Turske kako bi “preispitao veze” između dve zemlje, nakon kritika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na račun rata u Gazi, saopštio je tada izraelski ministar spoljnih poslova.

“U svetlu oštrih izjava koje stižu iz Turske, naredio sam opoziv diplomatskih predstavnika kako bi pregledali veze Izraela i Turske”, napisao je Eli Koen na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Tagovi:
Pročitajte još: