fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

U „Vodici“ obeleženo 200 godina ukazivanja Bogorodice

Kula - Damjan Miljanić

U Ruskom Krsturu, u Marijinom svetilištu „Vodica“ juče je obeleženo 200 godina od prvog ukazivanja Bogorodice. Službu je vodio krsturski episkop i duhovni poglavar grkokatolika u Srbiji, Đura Džudžar. Pored gostiju iz inostranstva i mnogih vernika, obeležavanju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave. Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula, naglasio je da je saradnja lokalne vlasti sa svim verskim zajednicama na najvišem mogućem nivou, pre svega u pogledu infrastrukture:

„Ovo je veliki praznik za Ruski Krstur, kao i za našu opštinu. Kao opština imamo veoma dobru saradnju sa crkvenom opštinom u Ruskom Krsturu, sa kojom smo radili na nekoliko zajedničkih projekata. Najveći projekat jeste izgradnja kompleksa, u vrednosti od gotovo milion eura, ovde na „Vodici“, sa raznim sadržajima za vernike koji dolaze. Ja sam lično radostan što i u Ruskom Krsturu i u drugim mestima u našoj opštini, crkve bivaju renovirane i obnavljane i grade se novi objekti, kao što je Svetosavski dom u Crvenki. Obnavljaju se pravoslavni hramovi u Kuli i Sivcu, kao i rimokatolički hramovi, tako da moram reći da sam zaista zadovoljan i to je veoma dobar znak za našu opštinu i za našu državu“.

Prema predanju, pre tačno 200 godina, 1822. godine, dve devojke iz Ruskog Krstura, Jelisaveta Ramač i Jelena Vislavski, videle su Bogorodicu kod bunara na ovoj lokaciji. Danas se ovde okupljaju vernici kako bi se pomolili.

Foto: Opština Kula

Tagovi:
Pročitajte još: