fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ukoliko pravite neke od ovih grešaka pri menjanju brzina, rizikujete ozbiljne kvarove

Menjanje brzina

Nesumnjivo je da vožnja za neke predstavlja pravu veštinu, a za neke nužno zlo. Jedan od najčešćih “problema” koji se javlja već u auto-školi je pravilan način upotrebe kvačila, odnosno pravilan način menjanja stepena prenosa.

Šta sme, a šta ne sme da se radi s ovim osetljivim delom automobila?

Iako su teorija i praksa vožnje često nešto sasvim suprotno, a većina vozača razvija neke i ne tako dobre navike zbog kojih njihovo vozilo na ovaj ili onaj način trpi, ponekad je dobro ponoviti gradivo i vratiti se u školske klupe auto-škole.

Prva i najvažnija lekcija je menjanje brzina i pravilna upotreba kvačila Osim što način na koji vozač menja stepen prenosa utiče na potrošnju, efikasnu upotrebu snage motora i još nekoliko važnih stvari, nespretno menjanje brzina utiče i na udobnost vožnje.

Sve se to, doduše, odnosi samo na automobile s ručnim menjačem dok je priča s onim automatskim nešto sasvim drugačija.

U videu koji donosimo u nastavku, u kojem već dobro poznati stručnjak, Jason Fenske, objašnjava zašto je loše menjati stepene prenosa na način kako to rade neki od vozača.

Iako je ova tema poznata svakom auto entuzijasti, nije na odmet ponoviti gradivo. Jedna od stvari koje su u videu naglašavane je opasnost od većih kvarova koji mogu nastati preskakanjem dve ili više brzina u određenim uslovima vožnje.

Naravno, celu priču treba staviti u kontekst automobila kojim se upravlja, pošto se tehnologija menjača uveliko razlikuje od automobila do automobila, odnosno marke istog.

Tagovi:
Pročitajte još: