Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ukoliko želite brzo da smršate, evo u koliko sati treba da doručkujete, ručate i večerate

Doručak

Proleće donosi veći broj ljudi koji razmišljaju o promeni ishrane kako bi se pripremili za letnju sezonu. Brzina gubitka kilograma često je pitanje od interesa, a odgovore na ova pitanja pruža Saša Plećević, poznat kao dr Filgud.

“Sve zavisi od različitih faktora kao što su pol, starost, trenutna težina osobe… Na primer, osoba koja ima 120 kilograma, a cilj joj je dostići 80 kilograma, može izgubiti i do 15-20 kilograma za mesec dana. Međutim, važno je naglasiti da nije svaki način gubitka kilograma zdrav. Pravi zdrav gubitak kilograma podrazumeva gubljenje masti, a ne mišića, vode ili važnih hranljivih materija”.

Dr Filgud ističe da je ključno pridržavanje pravilnog načina ishrane, bez obzira da li želite smršati ili se ugojiti.

“Prva stvar koju treba uzeti u obzir je tajming obroka. Iako se razlikuje u zavisnosti od načina života, uobičajeno je da doručak bude u 9 sati, užina u 12, ručak u 15, a večera oko 18 sati. Nakon toga, preporučuje se lagani obrok poput povrćnog potaža oko pola sata nakon večere, a večera se konzumira između pola sedam i sedam sati. Važno je ne jesti ništa do sledećeg jutra, jer dobar san igra ključnu ulogu u procesu mršavljenja. Dakle, ključni su termini 9, 15 i 19 sati, uz uslov da se legne u 22 sata i spava oko osam sati”.

On ističe i važnost onoga što jedemo i koliko toga jedemo.

“Važno je biti umeren u ishrani. Treba izbegavati prekomernu konzumaciju soli, šećera, belog brašna i masne hrane, ali povremeno uživanje u takvim namirnicama nije štetno ako se konzumira umereno. Takođe, važno je prilagoditi unos hrane svojim potrebama, voditi računa o unosu tečnosti i leći na spavanje u odgovarajuće vreme”.

Kao četvrtu važnu stavku, dr Filgud ističe način pripreme hrane.

Naravno, fizička aktivnost takođe igra ključnu ulogu.

“Hipokinezija je jedan od problema savremenog društva – nedovoljna fizička aktivnost. Naš organizam je dizajniran za kretanje, tako da je važno baviti se nekom vrstom fizičke aktivnosti. Takođe, treba obratiti pažnju na nepravilan način ishrane i ortoreksiju, poremećaj koji se karakteriše preteranom zabrinutošću oko zdrave ishrane”.

S obzirom na dostupnost različitih vrsta voća tokom lepog vremena, važno je obratiti pažnju na pravilno vreme konzumacije.

“Sada kada je sezona voća u punom jeku, bitno je znati da se voće konzumira sat vremena pre ili tri sata nakon obroka. Takođe, važno je napomenuti da vodu treba konzumirati pola sata pre ili sat vremena nakon obroka, izbegavajući pijenje odmah nakon jela kako bi se očuvalo pravilno varenje”.

Tagovi:
Pročitajte još: