Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Upriličen prijem brucoša na Pedagoškom fakultetu

brucoši Pedagoški fakultet

U amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Somboru, upriličen je svečani prijem nove, 245. generacije studenata, budućih prosvetnih radnika, koji su odabrali jedan od četiri smera obrazovanja: diplomirani učitelj, diplomirani vaspitač, diplomirani bibliotekar i smer Digitalnog obrazovanja. Događaju je prisustvovala državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Marijana Dukić Mijatović, a ispred Grada Sombora, prisustvovale su zamenica gradonačelnika, Ljiljana Tica i članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, Anita Stojakov.

U uvodnom delu, hor Pedagoškog fakulteta je izveo himnu Republike Srbije i himnu studenata „Gaudeamus Igitur“, nakon čega se obratila državna sekretarka Mijatović, govoreći o važnosti profesije koju su studenti odabrali i poželevši im uspešno školovanje.

„Dragi naši brucoši, danas su vam sigurno pomešana osećanja, puni ste i radoznalosti i iščekivanja, šta vas očekuje u vašim studentskim danima, ali budite sigurni da je pred vama jedno od najlepših poglavlja u vašem životu. Opredelili ste se za jedno od najplemenitijih zanimanja koje je izazovno samo po sebi ali verujem da ćete u tim izazovima uživati i nastaviti tradiciju koju ovaj fakultet ima, a to je da iz njega izlaze veliki umetnici, pisci i pesnici“, izjavila je državna sekretarka Mijatović.

Grad Sombor se izdvaja dugom kulturnom i prosvetnom tradicijom. U istoriji srpske prosvete, osigurao je sebi mesto grada u kome je osnovana najstarija srpska škola za stručno osposobljavanje učitelja. Tim povodom, obratila se zamenica gradonačelnika, Ljiljana Tica, naglašavajući značaj fakulteta za Grad Sombor i podršku koju lokalna samouprava daje kako bi se tradicija nastavila.

„Sa naročitim zadovoljstvom sam došla da poželim dobrodošlicu u akademsku porodicu Sombora 245 – toj generaciji polaznika, koja baštini tradiciju norme, najstarije škole za obrazovanje srpskih učitelja – brucošima i profesorima somborskog Pedagoškog fakulteta. Ovaj fakultet je čuvar tradicije obrazovanja učitelja duže od dva veka i kao takav, u svojoj dugoj prošlosti tokom koje se transformisao, toliko se srodio sa gradom, da je svoju istoriju neraskidivo isprepletao sa istorijom i životom grada. Naša lokalna samouprava prati planove i realizaciju planova u vezi sa osavremenjavanjem i usavršavanjem uslova studiranja na somborskom Pedagoškom fakultetu. Grad Sombor je uvek bio stub podrške ovdašnjem Učiteljskom, danas Pedagoškom fakultetu i sa tom podrškom će nastaviti i u budućnosti“, izjavila je zamenica Tica.

Nove studente je pozdravio i dekan Pedagoškog fakulteta, prof. dr Saša Marković, nakon čega je usledila dodela indeksa studentima koji će sutra početi sa nastavom.

Tagovi:
Pročitajte još: