Uravnotežimo organizam u jesen

Po kineskoj medicini, u ovo doba posebno treba da obratimo pažnju na pluća i debelo crevo. Pluća su povezana sa komunikacijom i jasnim razmišljanjem, zdravom slikom o sebi i otvorenošću prema novom, a debelo crevo sa oslobađanjem od starih, nepotrebnih stvari.

Kineska medicina prati prirodni tok godišnjih doba i njihov uticaj na fizičko i mentalno blagostanje čoveka. Jesen je period povećane introspekcije. Postajemo usporeni, ostavljamo svoje planove na stranu, a može se javiti osećaj tuge ili depresije. Pluća unose ono što je novo. Zamislite da udišete rezak jesenji vazduh pun kiseonika i vitalnosti. Pluća su povezana sa sposobnošću da se opustimo i radujemo. Kada su pluća neuravnotežena, može se desiti da osećamo preteranu tugu, teško nam je da podnesemo promene i gotovo stalno smo tužni. Ako vam je teško da se oslobodite iskustava, stvari ili ljudi – ili ako življenja u prošlosti – možda ćete imati problema sa plućima. 

Sa druge strane, debelo crevo se tiče oslobađanja od nepotrebnih stvari. Ono učestvuje u poslednjoj fazi varenja, ekstrahujući iz hrane sve što je korisno za telo, a izbacujući sve drugo. Kad ovaj proces pogledamo iz perspektive kineske medicine, jesen je savršeno vreme da raščistimo sve što nije fizički ili mentalno zdravo – bilo da se radi o međuljudskim odnosima, imovini ili navikama. 

Kako uspostaviti ravnotežu
Tradicionalna kineska medicina smatra jesen suvim dobom, koje može doneti niz tegoba – kao što su upala grla, disajni problemi, kašalj, glavobolje, nesanicu, česte prehlade, ispucale usne i zatvor. Važno je piti dovoljno tečnosti, ali nije dovoljno. Važno je da unesemo vlažnost pomoću određenih namirnica. Kineska medicina za to preporučuje kupus, bundevu, rotkve, susam, tofu, alge, jogurt, kruške, japansku jabuku, nar i med.
Važne su tople i hranljive namirnice. Fokusirajte se na beskvasni hleb, proso, pirinač, batat, azuki pasulj, šargarepu, praziluk, morač i krompir. Korisne su i jabuke, kajsije, šljive i grejpfrut.
Pomoći će i začini kao što su bosiljak, kurkuma, korijander, lovor, muskatno orašče, ruzmarin, đumbir i mirođija. 
Da bismo olakšali varenje, važno je da u jesen i u zimskim mesecima izbegavamo sirovu hranu. Umesto toga, treba da uživamo u supama, paprikašima i kuvanom povrću. U ovo vreme je takođe bitno piti toplu vodu.

Prakse koje pomažu
Da dodatno ojačamo organizam tokom jeseni, kineska medicine preporučuje sledeće prakse:

Duboko dišite. Ovom jednostavnom vežbom povećavate kapacitet pluća, smanjujete stres i razbistravate mozak. Udišite kroz nos dok izbrojite do pet. Potom zadržite dah dok izbrojite do pet, a potom izdahnite dok izbrojite do pet. Ponovite ovo triput. Ceo krug ponovite nekoliko puta dnevno.  
Pozdravite se sa negativnošću. Jesen je idealno vreme da iskorenimo svoje negativne načine mišljenja, ponašanja, odnose i navike. Koncentracija na pozitivne aspekte života daće životnoj energiji, kao i zdravlju, jak podsticaj. 

Budite elegantni, utopljeni i snažni. Pošto je jesen doba povezano sa elementom vetra, za koji kineska medicina veruje da izaziva preko 100 bolesti, nošenje šala će svakako pomoći da smanjimo zdravstvene probleme. Po kineskoj medicini, bolest i vetar ulaze u telo kroz vrat, tako da je zaštita te zone mera prevencije. 

Raščistite nered
Jesen je savršeno vreme da se sredite i otarasite se starog, a unesete novo. Poklanjanje nepotrebne odeće i kućnih stvari, brisanje starih fajlova iz računara i raščišćavanje plakara i ormara su značajne aktivnosti u jesen. 

Preuzeto: Zdravahrana.com