Uručena priznanja i nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i predsednik Skupštine grada Sombora prim. dr Zoran Parčetić, priredili su prijem za učenike – đake generacije  osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Sombora, u školskoj 2016/2017. godini. Na prijemu je proglašen i đak generacije – bolji od svih srednjoškolaca.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnica Sombora je đacima koji su poneli laskavu titulu đaka generacije čestitala na uspehu i poželela dalji uspešan rad.

„Prijem je  prilika da se zahvalimo  nastavnicima i  profesorima koji su dali nesumnjiv  doprinos u ostvarivanju rezultata i koji su izašli izvan standardnih okvira nastavnih planova i programa i omogućili učenicima da ostvare veće i bolje rezultate.  Zahvaljujem se i roditeljima koji su uvek bili uz svoju decu kao najveća i nesebična podrška i oslonac, bez koje deca ne mogu  dovoljno dobro da razvijaju,  pre svega svoje intelektualne kapacitete. Nadam se da je svaka škola pravilno i pravedno dodelila ovu laskavu titulu i nadam se da su među  nama  najbolji učenici  koji su ostvarili sjajne rezultate na takmičenjima, ali i najbolji drugovi i nečije ćerke i sinovi, odnosno deca koja imaju i znaju da vrednuju najbolje ljudske kvalitete“,  kazala je Gradonačelnica i posavetovala učenike da i dalje vredno rade i ulažu u svoje znanje.

„Od prvih koraka, prvih slova, svesnim ili nesvesnim radom na sebi  stiče se znanje i ostvaruju  rezultati i to je nešto što vas prati kroz ceo život. To je nešto što,  za razliku od kuće, novca, automobila, ne možemo da izgubimo. Jer koliko ulažete  u sebe i svoje znanje, toliko će vam se i vratiti. I zbog toga, radite na svom obrazovanju – formalnom i neformalnom, radite na razvoju svojih sposobnosti i svojih veština, ali isto tako čuvajte svoju volju da svakim danom budete sve bolji  i korak ispred samih sebe. Verujte u sebe, verujte da se snovi ostvaruju i da vaši ciljevi bez obzira koliko ih budete postavili   visoko, mogu biti dostižni i da ćete ih sigurno realizovati“, istakla je Golubović.

Najboljim učenicima obratio se i predsednik Skupštine grada Sombora,  dr Parčetić, koji je  na uspehu čestitao  đacima  i njihovim profesorima, ali najviše roditeljima.

„Zašto roditeljima, jednostavno zato jer su oni  podneli najveći teret  tokom školovanja, a pretrpeće  i upis u srednje škole ili na fakultete. U svakom slučaju vi ste, draga deco, pokazali i dokazali da ste cvet ove generacije, da ste budućnost Sombora, Srbije i Evrope. Nastavite svoj put i budite svakog dana sve bolji, vredniji i pametniji“ poručio je najboljim đacima  prim. dr Parčetić.

Na prijemu,  svakom  đaku  generacije  uručena je  plaketa  Grada, a osim toga lokalna samouprava će  najbolje učenike  osnovnih škola nagraditi letovanjem na Balatonu u Mađarskoj u okviru kojeg će posetiti i Budimpeštu.

Đaci generacije srednjih škola  su, osim plaketom, nagrađeni sa po 10.000,00 dinara, a Kolo srpskih sestara je i ove godine najbolje srednjoškolce nagradilo knjigama.

Na prijemu je proglašen i đak generacije – bolji od svih srednjoškolaca, Dejan Bogdanović, najbolji maturant  Srednje tehničke škole u Somboru.

Dejan će kao najbolji maturant školske 2016/2017. godine, za vreme redovnih studija primati stipendiju Grada Sombora.

***

ĐACI GENERACIJE OSNOVNIH ŠKOLA:

U gradskim osnovnim školama đaci generacije su: Teodora Trifunović – OŠ „Avram Mrazović“, Uroš Vučković – OŠ „Nikola Vukićević“, Natalija Dedić – OŠ „Dositej Obradović“, Ina Klipa – OŠ „Ivo Lola Ribar“ i Aleksandra Lazić – OŠ „ Bratstvo-jedinstvo“.

Đak generacije  ŠOSO „Vuk Karadžić“ Sombor je Diana Kasa.

Najbolji učenici u seoskim školama su: Aleksa Janjić – OŠ „Aleksa Šantić“, A. Šantić, Valentina Periškić – „22. Oktobar“ , Bački Monoštor, Nina Rajačić – OŠ „Ognjen Prica“, Kolut, Milica Kuveljić –  OŠ „Laza Kostić“, Gakovo, Šebešćen Kemiveš – OŠ „Kiš Ferenc“, Telečka,

Lenka Kiš – OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ , Bezdan, Aleksandar Mojzeš – OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ Svetozar Miletić, Marko Vojvodić – OŠ „Petara Kočić“ Riđica, Marija Kucurski – OŠ „Branko Radičević“, Stapar, Sanela Pekanović – OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Stanišić, Svetozar Poljak – OŠ „Nikola Tesla“, Kljajićevo, Miloš Drljača – OŠ „Miroslav Antić“, Čonoplja.

***

ĐACI GENERACIJE SREDNJIH ŠKOLA:

Vanja Litobac – Sredlja poljoprivredno-prehrambena škola, Andrej Kukuruzar – Gimnazija „Veljko Petrović“, Teodora Nemet – Srednja ekonomska škola, Ivana Vadović – Srednja škola „Sveti Sava“, Igor Križan – Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Vuk Karadžić“, Dejan Bogdanović – Srednja tehnička škola, Branislav Marčetić – Srednja medicinska škola „Dr Ružica Rip“ i Nikola Čutura – Muzička škola „Petar Konjović“.

***

DEJAN BOGDANOVIĆ – BOLJI OD SVIH

Dejan Bogdanović je rođen u Somboru, gde je završio OŠ „Ivo Lola Ribar“ i bio učenik generacije. Uporedo sa osnovnom školom pohađao je i završio nižu Muzičku školu „Petar Konjović“ , odsek gitare.

U Srednjoj tehničkoj školi se školovao za elektrotehničara računara i svojim rezultatima stekao titulu đaka generacije.  Njegovi takmičarski rezultati tokom školovanja  su impresivni  i izdvajamo najznačajnije.

 Prvi razred – osnovi elektronike – prvo mesto na regionalnom i republičkom takmičenju;  fizika – prva nagrada na opštinskom, okružnom i republičkom takmičenju; matematika – prvo mesto na opštinskom takmičenju.

U drugom razredu  prvo mesto iz osnova elektronike 2 –  osvojio je na regionalnom i republičkom takmičenju,  kao i prvo mesto na okružnom takmičenju iz matematike.

U trećem razredu iz elektronike je osvoji prvo mesto na regionalnom i republičkom takmičenju,  a iz programiranja robota bio je prvi u regionu. Bronzano priznanje dobio je na međunarodnom takmičenju „Dabar“ za rezultate iz računarstva i informatike.

U četvrtom razredu prvu nagradu je osvojio na opštinskom takmičenju iz matematike, a na republičkom je bio prvi u programiranju. Na takmičenju iz računarstva i informatike  na međunarodnom takmičenju „Dabar“ dobio je srebrno priznanje, a iz iste oblasti bio je prvi na okružnoj  i republičkoj smotri „Robo  int invent“ i plasirao se na Olimpijadu tehničkog stvaralaštva mladih jugoistočne Evrope koje će se održati 30. juna 2017. godine u Zrenjaninu.

Tokom srednjoškolskog školovanja bio je član sekcije „Robotika“ i planira da upiše elektrotehniku na  Fakultetu tehničkih nauka  u Novom Sadu.