fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

“Vampirski hormoni”: Lekari upozoravaju na opasnosti i otkrivaju na šta sve utiče

Majka hrani dete

Sve je više roditelja koji deci pred spavanje daju melatonin – u SAD je u poslednjih deset godina procenat najmlađih koji ga koriste porastao za 530%! Naravno, postoje situacije kada je medicinski opravdano korišćenje melatonina, i u tim slučajevima ga lekari prepisuju, ali ovde ne govorimo o tome, već o roditeljima koji proizvoljno daju deci ovaj hormon da bi brže zaspali.

Kako je izvestio “Njujork post” o istraživanju koje je sprovela Američka akademija za medicinu spavanja, čak 46 odsto američkih roditelja daje melatonin deci mlađoj od 13 godina.

“Melatonin može da bude koristan u lečenju nekih poremećaja poput džet-lega, ali je mnogo manje dokaza da može da pomogne zdravoj deci da brže zaspe”, kaže dr Adil Riši.

Melatonin je inače hormon koji se proizvodi prirodno u telu, a kako raste njegova količina, smanjuje se nivo kortizola, hormona stresa. Dolazi do usporavanja disanja i osećamo se pospano, nakon čega utonemo u san, piše dziecko.medonet.pl.

Kako je istakao profesor neurologije i psihologije sa Univerziteta u Kaliforniji, Metju Voker za “Gazeta Wyborcza”, ova supstanca se često naziva i vampirskim hormonom ili tamnim hormonom, jer se njegova koncentracija povećava noću.

“Umesto što daju deci melatonin, roditelji bi trebalo da ohrabre decu i pomognu im da razviju dobre navike u spavanju, tako što će im omogućiti umirujuće okruženje”, kaže dr Riši.

Zašto je opasno davati deci melatonin

Sudeći prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, samo od 2012. do 2021. godine je povećan za 530 odsto broj američke dece koja koriste melatonin.

Stručnjaci upozoravaju da korišćenje melatonina može loše da utiče na disanje, kardiovaskularni sistem, stomak i centralni nervni sistem.

Tagovi:
Pročitajte još: