Sastojci:
Za biskvit:
- 2½ šolje univerzalnog brašna (280g)
- 2¼ kašičice praška za pecivo
- ¾ kašičice soli
- 1⅔ šolje kristal šećera (333g)
- ¾ šolje neslanog putera, sobne temperature (170g)
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 1 kašika vanila ekstrakta (15mL)
Za fil:
- 1½ šolja neslanog putera, sobne temperature
- ¼ kašičice soli
- 5 šolja prah šećera
- ¼ šolje slatke pavlake ili mleka (po potrebi dodati još)
- 2 kašičice vanila ekstrakta (10mL, ili više po ukusu)
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C. Obložite dva okrugla kalupa prečnika 20 cm papirom za pečenje i premažite ivice puterom. Prosejte brašno, prašak za pecivo i so u činiju, dobro promešajte i ostavite sa strane.
U velikoj posudi mikserom umutite puter dok ne postane kremast. Dodajte šećer i mutite na visokoj brzini 3-4 minuta, povremeno skidajući smesu sa zidova posude. Dodajte vanilu, a zatim jedno po jedno jaje, mešajući na srednjoj brzini. Nakon što se sve sjedini, mutite još minut na visokoj brzini. Smanjite brzinu miksera. Dodajte brašno u tri navrata, naizmenično s mlaćenicom. Kada se smesa skoro sjedini, prekinite miksanje i preostalo brašno pažljivo umešajte spatulom.
Ravnomerno rasporedite smesu u kalupe i pecite oko 30 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolače da se hlade u kalupima 2 minuta, zatim ih prevrnite na rešetku za hlađenje, skinite papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohlade.
U velikoj posudi mikserom umutite puter i so dok ne postanu glatki. Postepeno dodajte prah šećer, miksajući na niskoj brzini dok se ne sjedini. Dodajte pavlaku ili mleko i vanilu, pa povećajte brzinu miksera na visoku. Mutite oko 3 minuta, zatim smanjite brzinu i mešajte još minut.
Pre nego što filujete tortu, spatulom izravnajte mehuriće iz fila.
Filujte prvi sloj torte, stavite drugi sloj, pa premažite vrh i ivice filom. Završite glatkom završnom obradom ili napravite rustične uzorke spatulom.
PRIJATNO!