Search
Close this search box.

Vanila torta

Vanila torta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 2½ šolje univerzalnog brašna (280g)
  • 2¼ kašičice praška za pecivo
  • ¾ kašičice soli
  • 1⅔ šolje kristal šećera (333g)
  • ¾ šolje neslanog putera, sobne temperature (170g)
  • 3 velika jaja, sobne temperature
  • 1 kašika vanila ekstrakta (15mL)

Za fil:

  • 1½ šolja neslanog putera, sobne temperature
  • ¼ kašičice soli
  • 5 šolja prah šećera
  • ¼ šolje slatke pavlake ili mleka (po potrebi dodati još)
  • 2 kašičice vanila ekstrakta (10mL, ili više po ukusu)

Priprema:

Zagrejte rernu na 175°C. Obložite dva okrugla kalupa prečnika 20 cm papirom za pečenje i premažite ivice puterom. Prosejte brašno, prašak za pecivo i so u činiju, dobro promešajte i ostavite sa strane.

U velikoj posudi mikserom umutite puter dok ne postane kremast. Dodajte šećer i mutite na visokoj brzini 3-4 minuta, povremeno skidajući smesu sa zidova posude. Dodajte vanilu, a zatim jedno po jedno jaje, mešajući na srednjoj brzini. Nakon što se sve sjedini, mutite još minut na visokoj brzini. Smanjite brzinu miksera. Dodajte brašno u tri navrata, naizmenično s mlaćenicom. Kada se smesa skoro sjedini, prekinite miksanje i preostalo brašno pažljivo umešajte spatulom.

Ravnomerno rasporedite smesu u kalupe i pecite oko 30 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolače da se hlade u kalupima 2 minuta, zatim ih prevrnite na rešetku za hlađenje, skinite papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohlade.

U velikoj posudi mikserom umutite puter i so dok ne postanu glatki. Postepeno dodajte prah šećer, miksajući na niskoj brzini dok se ne sjedini. Dodajte pavlaku ili mleko i vanilu, pa povećajte brzinu miksera na visoku. Mutite oko 3 minuta, zatim smanjite brzinu i mešajte još minut.

Pre nego što filujete tortu, spatulom izravnajte mehuriće iz fila.

Filujte prvi sloj torte, stavite drugi sloj, pa premažite vrh i ivice filom. Završite glatkom završnom obradom ili napravite rustične uzorke spatulom.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: