Važnost zdravije užine u ishrani dece

Deca su aktivna tokom dana i potrebne su im veće količine hrane, a njihovi stomačići su mali i oni tokom obroka ne mogu da pojedu mnogo hrane odjednom. Stvorenu energiju brzo potroše i zbog toga su deci neophodni česti manji obroci kako bi ravnomerno rasporedili energiju za aktivnosti. Osnovu zdrave ishrane kod dece čine tri glavna obroka – doručak, ručak i večera – obavezni glavni obroci i dve užine između obroka. Ukoliko je užina bogata vlaknima, proteinima i hranljivim materijama ona će biti značajan obrok za postizanje preporučenog dnevnog unosa kalorija. Zdrava užina pomaže da dete pojede pored nje i glavni obrok, da se dete ne prejede tokom obroka, pomaže u koncentraciji i čini decu zadovoljnom.

Voće, povrće i proizvodi od celog zrna žitarice koji dugotrajno ostavljaju dete sitim pravi su izbor za užinu. Često se može čuti da roditelji ne daju ništa svojoj deci da jedu između obroka da ne bi pokvarili ručak, ali je važno znati da se zdravom užinom ručak ili večera ne mogu pokvariti već da će dete još bolje jesti glavne obroke. Važno je deci dobro odabrati užinu i ponuditi je detetu otprilike u isto vreme svakog dana, kako bi se energija na najbolji mogući način rasporedila.

Užina treba da zadovolji između 10 i 15% potrebnih dnevnih kalorija za dete i zbog toga je veoma važno da užina bude zdrava i visokog kvaliteta. Užina je obrok u kome postoji mogućnost da deca jedu sveže voće i povrće i uz neki integralni keksić zavole zdrave obroke. Ukoliko ste kreativni i umete lepo  da ukrasite detetov tanjir, iseckate voće na sitne delove i lepo aranžirate užinu, možda će deca početi vremenom da unose najzdravije namirnice baš tokom užine. Najbolje užine predstavljaju kombinaciju zdravih ugljenih hidrata i proteina. Ugljeni hidrati pružaju detetu trenutni osećaj snage i povećavaju detetovu energiju. Proteini povećavaju budnost i koncentraciju.

Zdrava užina treba da bude jednostavna za pripremu, bogata voćem i povrćem kao glavnim izvorom vitamina i minerala, treba da sadrži mlečne proizvode koji su bogati kalcijumom i da sadrži proizvode od celog zrna žitarica koji poboljšavaju varenje i daju duži osećaj sitosti. Ukoliko deca borave van kuće tokom dana potrebno je da užina može da se ponese. Pored užine detetu treba spakovati i flašicu vode.

Ukoliko dete insistira da kupuje užinu dok je van kuće, važno je da sa detetom razgovarate o tome koji su proizvodi zdravi i šta da kupi u prodavnici. Neophodno je detetu objasniti da prilikom kupovine užine treba da bira proizvode od integralnog brašna koji sadrže veliku količinu vitamina, minerala i dijetetskih vlakana.

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs