(VIDEO) „Da pravo svako-dete uživa lako“

U okviru obeležavanja Dečije nedelje, mališani iz Predškolske ustanove ”Bambi” u Kuli i ove godine, crtežima kredom, ulepšali su trotoar ispred vrtića, plato ispred Pošte, kao i pločnik ispred Uslužnog centra i zgrade opštine Kula. Ovogodišnji moto ”Da pravo svako – dete uživa lako”, posvećen je tridesetogodišnjici usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, koja predstavlja osnovni dokument za planiranje i realizaciju aktivnosti tokom ove nedelje.
„Ovaj dan smo iskoristili jako lepo, da izađemo i da ulepšamo naš grad. U toku ovih dana imamo organizovane dečije predstave, radimo na svim aktivnostima u vezi dečijih prava, saradnji tolerancije naravno, igrama bez nasilja i sarađujemo naravno sa svim građanima, stanovništvom i zajednicama koje nas pozivaju, a ove godine se organizuje saradnja sa Isa Bajić školom“, rekla je Aleksandra Vlaškalić, vaspitačica PU „Bambi“.
Ovom prilikom ona je pozvala građane da im se pridruže u aktivnostima, te istakla da su „ustanova otvorenog srca“ i da rado sarađuju sa svima koji se rukovode istim principima u očuvanju i negovanju dečijih prava.
Dečija nedelja obeležava se prve nedelje oktobra i podstiče dalji razvoj uslova za bolji položaj deteta i podseća sve relevantne društvene aktere na neophodnost pružanja obrazovne, socijalne, zdravstvene, kulturne i finansijske podrške svakom detetu u našem društvu.
Na našim prostorima ova manifestacija datira još iz 1934. Godine i od tada se menja i razvija, prilagođavajući svoje programske ciljeve stvarnim potrebama i problemima dece. Od 1987. godine je, na predlog organizacije „Prijatelji dece Srbije“, uvedena u zakon o društvenoj brizi o deci. U realizaciji aktivnosti tokom ove nedelje, na nacionalnom i lokalnom nivou, učestvuju mnogobrojne vladine institucije, udruženja građana, kao i ugledni pojedinci posvećeni deci.