(VIDEO) Dani egipatske umetnosti u Somboru

U Gradskom muzeju Sombor, danas 30. oktobra, otvorena je manifestacija Dani egipatske umetnosti.

Ova specifična manifestacija nastavak je odlične saradnje koju grad Sombor ima sa ambasadom Egipta u Beogradu i sa NJ.E. ambasadorom Amr Alguvejlijem.

Ambasador je otvarajući izložbu istakao da je prijateljstvo Egipta i Srbije neraskidivo i da ova dva naroda imaju veoma mnogo sličnosti. U prilog tome ide i niz manifestacija koje su održane i koje su pokazale tu povezanost dva naroda:“Održalo se nekoliko manifestacija koje su bile intreresantne i koje su pokazivale zapravo tu povezanost, a takođe Sombor je na glasu kao grad žive kulture i žive ekonomije. Bez tih nekoliko izložbi niko ne bi znao za ova 22 izložbena primerka koja Sombor poseduje o Egiptu i ovakvi su događaji oni koji privlače pažnju kao što je, takozvana „Beogradska mumija“, dovela mnogo publike u Narodni muzej u Beogradu, ovo je neka vrsta analogije tome u Somboru“, rekao je ambasador Alguvejli.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, koji je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da ambasadoru Egipta, kao redovnom i dragom gostu grada Sombora, lično zahvali na novoj poseti i, iznad svega, na prilici da nam, kroz ovu izložbu, približi egipatsku kulturu.

Nakon otvaranja manifestacije, istoričar Nenad Marković održao je predavanje o Starom Egiptu, a priređena je i zložba islamske umetnosti i kaligrafije.

Manifestaciju su podržali Grad Sombor, Ambasada Arapske Republike Egipat u Srbiji, Muzej afričke umetnosti i Gradski muzej Sombor, a posetioci će moći ovu izložbu da pogledaju do 15. novembra.