(VIDEO) Danijela Obradović: Formiranje apatinske zbirke skulptura po najvišim muzeološkim standardima

Izložba  skulptura savremene umetnosti na otvorenom prostoru u Apatinu nastala je iz produkcije Simpozijuma skulpture Meander, vajarske kolonije koja je delovala  u periodu  od 1994. do 2018. godine. Ovaj Simpozijum realizovala je galerija Meander koja je u sastavu Opštinskog kulturnog centra Apatin, a njen idejni tvorac je dugogodiši kustos, istoričarka umetnosti Radmila Savčić. 

Zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave, aplicirano je na konkurs Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“, na kom je opštini Apatin odobreno 6 miliona dinara za projekat formiranja Zbirke pomenutih skulptura, a koji će sprovoditi Opštinski kulturni centar.

,,Ovde je postavljena nekolicina skulptura od ukupno 135 koje se nalaze u vlasnišvu Кulturnog centra. Šezdeset tri se nalaze na otvorenom prostoru na različitim lokacijama opštine Apatin. Autori ovih skulptura su značajni umetnici, članovi SANU, univerzitetski profesori, umetnici velike izlagačke aktivnosti, kao i umetnici iz inostranstva. Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, ova zbirka će biti obrađena po najvišim muzeološkim standardima i samim tim ćemo dobiti jednu veoma značajnu zbirku, kako za Кulturni centar, tako i za opštinu Apatin’’, rekla je Danijela Obradović, direktorka Кulturnog centra, i dodala da realizacija projekta počinje već ovih dana.

Nakon adekvatne postavke dela u javnom prostoru, konzervatorskog tretmana, te stručnog obeležja skulptura po najvišim standardima, ova zbirka u budućnosti zaslužuje da preraste u Muzej skulpture na otvorenom.