(VIDEO – FOTO) Migranti i Somborci položili ispite spretnosti, humanosti i zajedništva

U OŠ „Ivo Lola Ribar“, migranti i aktivisti Crvenog Krsta „Sombor“ su sproveli impresivnu pokaznu vežbu delovanja u nesrećama, uz podršku Sektora za vandredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Prvog centra za obuku Vojske Srbije.

Današnja pokazna vežba je rezultat dvomesečne obuke „Priprema za delovanje i odgovor na nesreće“ koju su aktivisti Crvenog Krsta sproveli u Prihvatnom centru “Sombor”, uz Podršku Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji. Ovom prilikom migranti su imali priliku da se upoznaju sa sistemom zaštite i spasavanja u Srbiji, ali i da steknu praktična iskustva u pružanju prve pomoći i delovanju u nesrećama. Migranti učesnici obuke su istakli da im je ova vrsta znanja i veština bila značajna i korisna, pogotovo zbog ličnih iskustava koja su imali sa povredama i nesrećama tokom svog migracijskog puta. Njihovo zadovoljstvo obukom i završnom vežbom se oslikava u rečima Surud Yousif Dhahir iz Irana:: “Presrećan sam što sada mogu da pomognem drugima i sebi. Čak sam i svoju decu uključio u vežbu, da nauče kako da se snađu na putu i budu bezbedni.”

Ovim putem aktivisti Crvenog krsta, kao i stanovnici Sombora su još jednom pokazali nesebičnu podršku novim žiteljima u njihovom gradu, podelili znanje sa njima, kao i razumevanje za njihove teške životne situacije. “Samo koordinisanom akcijom svih aktera u lokalnoj zajednici možete da organizujete ovakve akcije koje doprinose većoj bezbednosti svih nas, kao i prevenciji nesreća i rizika”, rekao je zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković.

Jelena Marić Luković je ispred Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji rekla da je ova mnogobrojna ekipa učesnika danas položila veliki broj ispita, a pre svega ispite spretnosti, humanosti i zajedništva. Pokaznoj vežbi su se priključili i predstavnici Crvenog Krsta Srbije i Crvenog Krsta Vojvodine, koji su pohvalili vežbu svojih kolega i istakli značaj volontera u pružanju humanitarne pomoći i delovanju u nesrećama.

Sekretar Crvenog krsta Vojvodine Boško Mitrašinović je naglasio da je armija volontera i saradnja svih angažovanih doprinela velikoj uspešnosti ove akcije:” Crveni Krst u Somboru je jedna organizacija koja je na izuzetno visokom nivou u čitavoj Srbiji. Oni imaju zaista veliki broj aktivnosti što pokazuje i ova današnja vežba i koliki je njihov značaj u situacijama poput ove koju smo danas videli”, istakao je Mitrašinović.