(VIDEO-FOTO) Mladi bračni parovi u Somboru dobili sredstva za kupovinu kuća na selu

Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku obezbedilo je 70 miliona dinara za projekat u kojem zajedno učestvuju opštine Subotica, Sombor, Apatin i Odžaci, a u okviru kojeg je osam bračnih parova dobilo sredstva za kupovinu kuće.

Tim povodom, danas je u Somboru boravila Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja u Vladi republike Srbije, zadužena za demografiju i populacionu politiku. Zajedno sa gradonačelnicom Sombora, Dušankom Golubović, podelila je ugovore bračnim parovima koji su dobili sredstva za kupovinu kuća.

Kako je istakla Dušanka Golubović, veliko je zadovoljstvo kada na jedan ovakav način omogućite mladim ljudima da ostanu na selu i prošire svoju porodicu.

“Kada pričamo o populacionoj politici, mene to asocira na novu decu, nove bebe, nove mlade bračne parove,  na mnogo perspektive i šanse za razvoj, koji imamo upravo u Somboru i svim našim naseljenim mestima.”

Prema rečima ministarke Đukić Dejanović, Vlada republike Srbije i ministarstvo na čijem je ona čelu, čine velike napore da novom populacionom politikom ublaže pad nataliteta u Srbiji. Upravo ovakvi projekti treba da doprinesu da što više mladih parova ostane na selu i odluči se na veći broj dece.

“Danas dodeljujemo ugovore, a samim tim očekujemo da ćete vi kao porodice ili kao parovi, razmišljati o boljem kvalitetu života na najrazličitije načine u tim novim stambenim okolnostima u kojima ćete se naći, te da će to biti jedan od podsticaja da razmišljate i o tome da porodice mogu i da se prošire” ističe ministarka.

Nakon dodele ugovora, ona je zajedno sa gradonačelnicom i saradnicima posetila i somborski Crveni krst, koji je počeo sa realizacijom projekta pod nazivom “Servis za podršku roditeljstvu grada Sombora”. U okviru tog projekta Crveni krst Sombor, pruža uslugu peglanja veša za zaposlene roditelje kako bi oni provodili više vremena sa svojom decom. Usluga je potpuo besplatna, a po rečima Djukić Dejanović, ovo je jedna sjajna akcija koja će sigurno doprineti poboljšanju nataliteta, ali i kvaliteta života mladim bračnim parovima.

Ministarka je ovom prilikom posetila i porodicu Milankov, Violetu i Aleksandra, koji su dobili sredstva i kupili kuću u Riđici, te kako sami kažu, rešili jedno veliko životno pitanje i ostvarili Aleksandrovu dugogodišnju želju da se vrati u Ridjicu iz koje je otišao kada je imao svega 12 godina.