(VIDEO) Gradonačelnica i nadležne inspekcije u poseti fabrici „Fiorano“

Usled burne reakcije građana, nakon što je fabrika „Fiorano“ objavila da će posle dvonedeljne pauze, ponovo početi sa radom, naš portal bio je na licu mesta, te razgovarao sa direktorkom Aidom Delkić, kao i sa gradonačelnicom Grada Sombora, Dušankom Golubović, koja je posetila fabriku zajedno sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje, ali i predstavnicima okruga koji su nadležni za inspekcijske poslove kada su u pitanju zaštita, bezbednost i zdravlje na radu.

Pre svega, direktorka Delkić istakla je da je dolazak radnika na posao, u ovom periodu, na dobrovoljnoj bazi, te da su obezbeđene sve mere u cilju zaštite zaposlenih.

„Radnici su svi pozvani na dobrovoljnoj osnovi, znači svako onaj ko se oseća ugroženim ili ima strah ili bilo šta, ne mora doći na posao. Teško je organizovati u ovakvoj situaciji i prevoz, mi radimo sa našim prevoznikom sa kojim radimo već dugi niz godina, to je Severtrans, sa njima smo u kontaktu. Uvode se prema potrebama nove linije, ono što je njima prvo bilo potrebno je da se vidi koliki će biti odaziv radnika, inače mi imamo 90% odziv radnika, za pojedina sela smo uveli dodatne autobuse i povećavaće se svaki dan po potrebi“, kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava i da je urađena dezinfekcija spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora natrijum hipohloritom, na ulazu u fabriku se obavlja dezinfekcija kako obuće tako i ruku, a svakoj grupi je podeljeno dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje mogu upotrebljavati u svakom momentu. Takođe, podeljene su zaštitne maske, a udaljenost između mašina iznosi 1.5 metar, tako da je ispoštovan minimalan razmak.

Delkić podseća i da je kompanija Fiorano napravila 23.000 zaštitnih maski u prvim danima pojave korona virusa, koje je donirala bolnicama, policiji, carini i ostalim važnim institucijama, ali i da je u toku izrada zaštitinih vizira.

“Mi smo odmah prvi dan reagovali, našli smo naš materijal. Bitno je naglasiti da je materijal „made in Srbija“, da se proizvodi u našoj fabrici u Apatinu, u Flešu. Krenuli smo u proizvodnju, donirali smo preko 23.000 zaštitnih maski, nastavljamo i dalje sa proizvodnjom i donacijom. Sad smo krenuli i u izradu vizira koje nameravamo pokloniti našoj bolnici i pokrenuli smo našu proizvodnju, tako da se nastavlja i sa maskama i sa našom proizvodnjom”, naglašava direktorka fabrike.

Gradonačelnica Sombora rekla je da fabrika “Fiorano” nije jedina fabrika na teritoriji Grada koja radi i posluje, kao i to da je najveći broj fabrika nastavio sa radom i nakon uvođenja vanrednog stanja. Ipak, ističe da je od najveće važnosti da se sve odluke i preporuke ispoštuju, te da naši građani budu maksimalno zaštićeni.

“Za nas je najvažnija bezbednost naših građana, ona podrazumeva kako njihovo zdravlje, tako i njihovu ekonomsku egzistenciju i u tom smislu svakako da je najbolje pronaći pravu meru da se život građana koliko god da je to moguće i dalje odvija nesmetano, iako je reč o vanrednom stanju”, kaže Golubović i dodaje: “Upravo zbog toga smo danas posetili i fabriku sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje, epidemiolozima, ali i predstavnicima okruga koji su nadležni za inspekcijske poslove kada su u pitanju zaštita, bezbednost i zdravlje na radu i u tom smislu ćemo dobiti adekvatne izveštaje”.

Na kraju našeg razgovora, gradonačelnica ističe da ni Štab za vanredne situacije, ni lokalna samouprava nemaju pravo da zatvaraju bilo kakvu vrstu privrednih subjekata.

 “Podsetiću da je još 16.marta Vlada Republike Srbije donela posebnu uredbu o obavljanju, odnosno organizovanju rada kod poslodavca u vreme vanrednog stanja i tom uredbom su zapravo propisani uslovi pod kojima se rad svakog poslodavca mora obavljati. U tom smislu, za nas je važno da pre svega znamo da Štab za vanredne situacije, niti lokalna samouprava nemaju pravo da zatvaraju bilo kakvu vrstu privrednih subjekata i da u tom smislu možemo da apelujemo na to da se odluke Vlade i preporuke maksimalno sprovode, kontrolišu i sankcionišu i da u tom smislu inspekcije i nadležni državni organi nakon obavljenog posla zapravo omoguće maksimalnu bezbednost naših građana”, zaključila je Golubović.