(VIDEO) Milan Stepanović dobitnik ovogodišnjeg „Zlatnog pera Ravangrada“

Kulturni centar Laza Kostić i Udruženje građana „Ravangradsko proleće”, povodom 24. maja, Dana Ćirila i Metodija – slovenskih prosvetitelja koji su glagoljicom udarili temelje slovenske pismenosti, i ove godine su dodelili nagradu „Zlatno pero Ravangrada” .

Nakon dosadašnjih dobitnika Milana Vojnovića, dr Branislava Danilovića, Nikole Maširevića, Milenka Popića i Zdenke Feđver, ove godine je žiri, koji su činili Stojan Berber, Branislav Ćurčić i Vesna Paštrović,  odlučio da ovo priznanje ponese somborski publicista Milan Stepanović. Ovo priznanje on zasluženo dobija za svoj ukupan književni i publicistički rad, koji je zapažen i van Sombora, kako u književnim časopisima, tako i u dnevnoj publicističkoj štampi.

„Svaka nagrada je motiv. Motiv za nastavak rada, ohrabrenje. Odavno je jedan naš mudri državnik rekao da je svako od nas dužan svome zavičaju. Taj dug nije neki teret, ali jeste ono čemu se, uglavnom ljudi koji pišu i koji se bave umetnošću, vraćaju tokom celog života. Mislim da je upravo zbog toga ova nagrada „Zlatno pero Ravangrada“ veoma važna kao motiv za dalji rad, tim pre što sam je dobio u relativno ranijim godinama nego što je uobičajeno“, rekao je dobitnik nagrade Milan Stepanović.

Kako je istakla direktorica KC „Laza Kostić“ Sombor, Vesna Paštrović, veliko je zadovoljstvo što su se, zbog vanrednog stanja, konačno stekli uslovi za dodeljivanje ove nagrade:“ Ove godine tročlani žiri je doneo jednoglasnu odluku da nagrada „Zlatno pero Ravangrada“, koja je posvećena Danu slovenske pismenosti, odnosno Danu Ćirila i Metodija, pripadne našem sugrađaninu Milanu Stepanoviću, istoričaru i publicisti, i dodeljuje mu se za njegov sveukupan rad“, rekla je Paštrović.

Shodno preporukama Vlade Republike Srbije, zbog epidemije virusa Covid 19, dodela priznanja je upriličena bez publike i uz maksimalno poštovanje mera.