(VIDEO) Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio Sombor

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević danas je posetio Sombor i zajedno sa gradonačelnicom Dušankom Golubović obišao Pedagoški fakultet, Gimnaziju „Veljko Petrović“, a održan je i sastank sa Aktivom direktora osnovnih i srednjih škola u Centru za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju. Povod posete ministra je nastavak procesa reformi na svim nivoima obrazovanja nakon pandemije, a prilikom posete Pedagoškom fakultetu sa dekanom i saradnicima razgovaralo se na temu strategije razvoja visokoškolskog obrazovanja tokom kog je ministar Šarčević predstavio reforme u pravcu digitalizacije obrazovnog sistema i usmeravanja budućih učitelja i stručnih kadrova:“Videli ste da pored svih ovih neuslova, krećemo sa predmetom Digitalni svet, kadrovi za to se regrutuju na ovakvim ustanovama kao što je Pedagoški fakultet u Somboru“, rekao je ministar.

Gradonačelnica je ovom prilikom istakla dobru saradnju lokalne samouprave sa Pedagoškim fakultetom, a prof. dr Željko Vučković rekao je da će poseta ministra rezultirati konkretnim aktivnostima i radom na digitalnoj transformaciji obrazovanja u Srbiji gde Pedagoški fakultet ima izvanredna iskustva i spremnost da se u to uključi.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je nakon posete fakultetu, obišao i Gimnaziju „Veljko Petrović“, gde je u razgovoru sa profesorima i đacima naglasio da reforma obrazovanja u ovoj srednjoškolskoj ustanovi ide odlično, da je somborska Gimnazija ove godine u reformskom ciklusu nadarenih učenika za društvenu nauku, istoriju i geografiju, i da se takođe razmatra o uvođenju smera za audio-vizualne i scenske profile.

Gradonačelnica Dušanka Golubović istakla je da je zajednički sastanak Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u prisustvu ministra prosvete bila dobra prilika da se sumiraju svi rezultati za prethodne četiri godine.

„Kao lokalna samouprava ocenili smo da smo imali odličnu saradnju, kako sa samim aktivima, tako i sa direktorima škola pojedinačno i da smo u tom smislu realizovali mnoge promene na lokalnom nivou, počevši od očuvanja postojeće mreže škola kroz novu funkciju koju su škole u seoskim mestima dobile kada je Sombor u pitanju, ali svakako i brojne promene koje su inicirane pre svega zahvaljujući reformama same Vlade Srbije, Ministarstva prosvete, počevši od dualnog obrazovanja, preko jednosmenskog rada, gde zapravo postoji veliki prostor za dalje usavršavanje i napredovanje“, rekla je gradonačelnica Golubović.

Ministar Mladen Šarčević nakon sastanka sa Aktivom direktora je istakao  da su somborske škole reagovale perfektno na netipične uslove koje je uzrokovala pandemija, a da se nastavljaju reformski procesi među kojima su uvođenje jednosmenskog rad a i projekat obavezne informatike od prvog do četvrtog razreda u osnovnim školama.

„Naročito dobra tema je bila nastavak projekta jednosmenskog rada koji sad obuhvata još 261 školu sa početnih 204. Sada u proces ulaze srednje škole i broj prijavljenih škola koje ispunjavaju uslove i rade elaborate sada je blizu 80, što je dobar pilot i negde 5 škola za decu sa posebnim potrebama. Bez obzira na okolnosti mi ćemo izvući jako lepa iskustva iz rada na daljinu, biće nam to dobra podloga u nekim daljim strateškim pravcima. Ono što smo digitalno započeli to ćemo dalje da nastavimo“, istakao je Šarčević.