(VIDEO) Opština Apatin: svakom domaćinstvu besplatno sredstvo za dezinfekciju i besplatne zaštitne maske

Način funkcionisanja građana, na svakodnevnom nivou, od kada je u Republici Srbiji uvedeno vanredno stanje, značajno je usporen. Poštovanje naredbi i preporuka Vlade, od ključnog je značaja za sprečavanje širenja korona virusa, a o tome koliko se ove mere poštuju u Apatinu i šta je sve u cilju zaštite preduzela lokalna samouprava, razgovarali smo sa zamenicom predsednika opštine Apatin, Dubravkom Korać.

Prema njenim rečima, građani opštine Apatin na apsolutno zadovoljavajućem nivou poštuju naredbe, te osim nekoliko sporadičnih reakcija policije, u cilju opomene građanima, nije bilo slučajeva koji su podložni kažnjavanju. Za sve građane starije od 65 godina, koji spadaju u visoko rizičnu grupu kada je u pitanju virus korona i za koje važi apsolutna zabrana kretanja, oformljeni su višestruki sistemi podrške, te im je omogućena nabavka svih neophodnih namirnica i lekova.

„Mi smo obezbedili volontersku službu koja tim građanima donosi sve moguće namirnice i obavljaju sve ono što je potrebno umesto njih  da obave, tako da, takođe imamo sporadične slučajeve da građani izlaze iz kuća, međutim, zaista u globalu kada gledamo, možemo da kažemo da smo zadovoljni“, kaže Korać.

Kada su u pitanju mere dezinfekcije, lokalna samouprava je otišla korak napred, te pored dezinfikovanja svih javnih i radnih površina, omogućila je i sredstvo za dezinfekciju svakom domaćinstvu na teritoriji opštine Apatin.

„Ono što je specifično ovde, u opštini Apatin, jeste ta dezinfekcija koja se vrši kako na ulicama, tako i po domaćinstvima, gde smo mi obezbedili po 5 litara dezinfekcionog sredstva za svako domaćinstvo. Besplatno je podeljeno tokom vikenda, 12.000 balona sredstva, odnosno oko 60.000 litara je podeljeno građanima da u svojim dvorištima i kućama izvrše dezinfekciju“, objašnjava zamenica predsednika opštine.

Takođe, Korać dodaje i da je u toku podela zaštitnih maski, te da će svaki građanin besplatno dobiti i zaštitnu masku.