(VIDEO) Otvorena izložba “Tragovi u 30 slika” posvećena somborskim Jevrejima

U Somboru je u Gradskom muzeju otvorena izložba pod nazivom “Tragovi u 30 slika”, a povod je obeležavanje Evropskog dana jevrejske kulture.

Od kratkog istorijata somborskih Jevreja, izložba vodi od običaja vezanih za životni i godišnji ciklus jevrejske kulture sve do jevrejskih porodica koji su svojim delovanjem u kulturi, ekonomskom jačanju grada ili delovanju u mnogobrojnim udruženjima, ostavile trag u istoriji Sombora.

„Izložba „Tragovi u 30 slika“ predstavlja uvid u godišnji ciklus Jevrejske kulture i istorijat somborskih Jevrejskih porodica koje su različitim delovanjima ostavile neizbrisive tragove u istoriji našeg grada od 18. veka do Holokausta“, rekao je direktor Gradskog muzeja u Somboru David Firanj.

Jevreji se prvi put spominju u Somboru 1735. godine, ali se tek od 1789. godine naseljavaju u somborskim predgrađima. Somborski trgovci su pokušavali da spreče doseljavanje više jevrejskih porodica u grad i njihovo bavljenje trgovinom sve do sredine 19. veka, ali se broj Jevreja stalno uvećavao.

Izložba je otvorena do 15. septembra a svi posetioci su u obavezi da se ponašaju u skladu sa svim propisanim merama uslovljenim zbog virusa Covid-19.