(VIDEO) Otvorene izložbe u Gradskom muzeju i galeriji Milana Konjovića

Proslava Dana grada Sombora obeležava se nizom manifestacija, a proslavi su se pridružili Gradski muzej grada Sombora i Galerija Milana Konjovića. U Gradskom muzeju sinoć je otvorena izložba pod nazivom „U tom Somboru… Grad kroz prizmu slikara”, a po rečima Milke Ljuboja, istoričara Gradskog muzeja, ova postavka je izbor 19 umetničkih radova slikara mlađe generacije iz Sombora, Novog Sada, Beograda i drugih gradova:” Ovaj izbor slika je naporavio autor monografije “U tom Somboru, grad u prizmi stoleća” kao deo materijala koji će biti reprodukovan u monografiji, koji u stvari treba da pokaže arhitektonska zdanja iz starog gradskog jezgra, koje ustvari Sombor baštini iz prethodnih vekova”, rekla je Ljuboja. Ova izložba će biti otvorena dok traje proslava Dana grada Sombora.

U Galeriji “Milan Konjović” iste večeri otvorena je izložba pod nazivom “Žene u slikarstvu Milana Konjovića”, kojom se i ova galerija pridružila obeležavanju Dana grada Sombora. Po rečima kustosa Galerije “Milan Konjović”, Nebojše Vasića, zadatak muze je bio da prodre u um i dušu umetnika kao što je bio slučaj sa Maestrom Milanom Konjovićem:” Osim što su bile zaštitnice umetnosti, uloga muze je bila da prodru u um i dušu umetnika, i dok ne izvuku i poslednji atom te kreativne i stvaralačke energije one naravno umetnika nisu ostavljale na miru. To je bilo i u Konjovićevom stvaralaštvu, on je imao dve velike ljubavi i dve velike strasti.
Jedno je bilo slikarstvo, a drugo su bile žene”, istakao je Vasić.
Kustos Galerije “Milan Konjović” Nebojša Vasić je i autor ove izložbe, a radno vrerme galerije je od 8 do 19 časova radnim danima, dok je subotom i nedeljom radno vreme od 9 do 13 časova. Ponedeljak je slobodan dan.