(VIDEO) Participativno budžetiranje-ove godine glasanje onlajn

Grad Sombor je jedan od deset gradova koji su u Srbiji počeli sa sprovođenjem participativnog budžetiranja, odnosno procesom direktnog uključivanja građana u odlučivanje na koje projekte će se utrošiti sredstva iz gradskog budžeta. Kako bi unapredili sistem, ove godine za razliku od prethodnih, odlučeno je da svaka MZ predloži po tri projekta. Građani tih mesnih zajednica će glasati za jedan projekat, koji je prema njima najpotrebniji kako bi se u mestu u kojem žive poboljšao kvalitet života.

“Sledeće godine, svaka od seoskih i gradskih Mesnih zajednica će dobiti po jedan projekat koji će grad Sombor finansirati iz svog budžeta. Takođe, ono što smo prvi u Srbiji odradili to je uključivanje učenika srednjih škola u participativno budžetiranje. Proces smo završili nedavno, mogli ste i videti, u njemu je učestvovalo 5 srednjih škola i svaka od srednjih škola je dobila što nove sanitarne čvorove, što opremu, što sredstva za izvođenje nastave, tako da je taj proces završen“, objašnjava Sava Dojić, član Gradskog veća za oblast finansija i privrede.

On dodaje i da će ove godine proces predlaganja i glasanja u srednjim školama kasniti, pošto zbog epidemiološke situacije i promene načina rada u školama još uvek nije formiran učenički parlament, te da će sa njima biti upriličen sastanak na tu temu. Takođe, ističe da će glasanje ove godine biti sprovedeno onlajn, trajaće 15 dana od dana početka i neće biti drugog kruga.

„Osnovni cilj svega ovoga što radimo je da građani znaju gde se troši budžetski dinar u stvari, kako se prazni račun budžeta Grada Sombora i za čega se on koristi. Inače u svim ovim anketama koje smo imali od raznih ekspertskih kuća, jedino je Grad Sombor na transparentnosti dobio čistu desetku, tako da vi na sajtu grada imate i vodič kroz budžet i odluke o budžetu Grada Sombora i mesečni izveštaj kako se budžet troši i koliko je njegovo izvršenje“, naglašava član Gradskog veća za oblast finansija i privrede.

Prema njegovim rečima, prethodne godine bilo je oko 7000 glasačkih listića, a 2015. godine 1200, što pokazuje da interesovanje građana iz godine u godinu raste.