Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

“Video pilula” od sada može i daljinski da se kontroliše u organizmu pacijenta

Pilula

Tehnološki napredak donosi i inovacije u lečenju. Tako su sada istraživači sa Univerziteta George Washington razvili pilulu sa kamerom koja može da se kontroliše daljinskim putem kroz digestivni trakt pacijenta. Na ovaj način omogućeno je da se tačno određena lokacija unutar gastroenterološkog sistema prati u realnom vremenu.

Do sada je bilo moguće koristiti “video pilule” ali su se one i njihovo kretanje oslanjali na digestivni proces, a sada ju je moguće kontrolisati daljinskim putem.

Velike su prednosti koje će ona doneti. Za početak, omogućiće i znatno lakši pregled pacijenata. Pregled digestivnog trakta se na konvencionalan način obavlja putem dugačkog fleksibilnog creva koji pacijent „guta“ i često se obavlja bez anestezije, što je prilično neprijatna procedura. To je invazivan i prilično skup proces koji mora da izvodi nekoliko medicinskih radnika.

Nova procedura čini taj proces mnogo jednostavnijim i znatno manje neprijatnim za pacijente. Pilula je napravljena u saradnji sa AnX Robotica, kompanijom koja razvija medicinske uređaje.

NaviCam, kako je nazvana, je kapsula dužine 27 mm, u kojoj je smeštena mikro kamera rezolucije 640 x480 piksela. Kada pacijent proguta ovu kapsulu, i legne na specijalni krevet sa velikom magnetnom glavom, doktor putem dva džojstika može da kontroliše generisanje magnetnog polja koje će pokretati kapsulu u 5D (3D linerano i 2D rotaciono kretanje).

Za to vreme, kamera će kontinualno snimati širokougaoni video (160) stepeni. Po završetku procedure, pacijent može da „izbaci“ kapsulu, na klasičan način…

Sprovedena je i studija u kojoj su doktori uspevali da navedu NaviCam do svih problematičnih tačaka sa preciznošću od 95 procenata.

Svi pacijenti na kome su vršeni testovi, podvrgnuti su i klasičnom tretmanu, a čak 80 procenata je navelo da je novi metod bio znatno manje neprijatan, piše PC press.

Tagovi:
Pročitajte još: