(VIDEO) Počela Evropska nedelja mobilnosti

U cilju promocije zdravih životnih navika, a u okviru Dana zdravlja kojim je započeta Nedelja mobilnosti, danas su Somborci imali priliku da čuju više informacija o zdravijem stilu života i aktivnostima koje im značajno pomažu u negovanju i održavanju istog. Na tu temu razgovarali smo i sa članicom Gradskog veća za oblast dece, sporta, omladine i zdravstva, Antonijom Nađ Kosanović.

,,Kroz kampanju, svi zainteresovani imaće priliku da se oprobaju u raznim fizičkim aktivnostima, vodeći racuna o epidemiološkim merama’’, rekla je naša sagovornica i istakla da lokalna samouprava, kroz Sportski savez grada Sombora i Sportski centar Soko, odvaja sredstva koja omogućavaju svim našim sugrađanima da se bave sportom i budi fizički aktivni. Evropska nedelja za cilj ima podizanje svesti i starih i mladih o korištenju prevoznih sredstava koja iziskuju prirodan oblik kretanja, kao i ona koja manje zagađuju životnu sredinu.

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra, a ovogodišnja tema  je “Mobilnost za sve bez štetnih gasova”.

Tema odražava ambiciozni cilj Evropske komisije da Evropa postane ugljenično neutralan kontinent do 2050. godine – odnosno da emituje onoliko ugljen dioksida koliko priroda može da apsorbuje, uklanjajući tako jedan od glavnih faktora klimatskih promena. Tokom Evropske nedelje mobilnosti 2020. naglašava se važnost pristupačnosti prevoza bez emisija i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve. Stoga, ova kampanja podstiče ljude i lokalne vlasti da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja karbonski neutralnog kontinenta.