(VIDEO) Počela realizacija projekta ”Košnica – cirkularna ekonomija kao model preduzetništva mladih”

Treću godinu za redom Centar za razvoj obrazovanja “Planeta” i ŠOSO sa domom ”Vuk Karadžić” iz Sombora, realizuju projekat pod nazivom ”Košnica – cirkularna ekonomija kao model preduzetništva mladih”.

Taj projekat podrazumeva razvoj preduzetničke kompetencije kod mladih u oblasti zaštite životne sredine, kao i promociju modela cirkularne ekonomije u okviru vannastavnih aktivnosti u školama. Kroz projekat  predstavljen je i rad učeničke zadruge ” Pčelica”.

Veliku pomoć u realizaciji projekta pruža gradska uprava grada Sombora koja je prepoznala važnost preduzetništva mladih. Antonija Nađ Kosanović, članica Gradskog veća, kaže da grad Sombor godinama podržava rad raznih nevladinih organizacija, te da je ovo jedan od projekata od izuzetne važnosti: ”Ovo je jedan od projekata Centra za obrazovanje “Planeta” koji realizuje u saradnji sa Dnevnim boravkom pri školi “Vuk Karadžić”, kroz koji žele da uključe osobe sa smetnjama u razvoju u preduzetničke aktivnosti”.

Te aktivnosti imaju za cilj da  akteri u lokalnoj zajednici prepoznaju važnost uključivanja osoba sa invaliditetom u preduzetničke aktivnosti, kao i volju da podrže u nekom narednom vremenu otvaranje preduzeća u kome će oni  biti radno angažovani  i za svoj rad dobijati određeni lični dohodak: ”Mi sad polako kroz ove aktivnosti pripremamo naše mlade da jednog dana, ako se bude mogla realizovati naša vizija, ih zaposlimo u toj “Košnici” da oni tu rade  da ostvaruju neki lični dohodak”, istakla je Radmila Jokić, koordinator projekta.

A koliko pozitivnog uticaja na osobe sa smetnjama u razvoju imaju ovakve radne aktivnosti potvrđuje i Aleksandra Staničkov, vaspitač i koordinator Dnevnog boravka: ”Učestvuje šest korisnika Dnevnog boravka u ovom projektu i za njih je ovo od jako velikog značaja u smislu da podstiče njihovu kreativnost, stiču nove radne navike, dobijaju neko radno iskustvo”.