(VIDEO) Posetite Sombor i doživite njegovo kulturno bogatstvo

Sombor – Grad kulture, grad sa bogatom istorijom i bogatom kulturnom baštinom, grad koji odiše posebnim šarmom…

Sombor je grad koji krasi veliki broj pelepih Trgova. U svakom od njih i danas se oseća duh prošlosti, za večnost sačuvan od zaborava….

Zgrada Bačko-Bodroške županije u Somboru jedan je od objekata po kom je grad najprepoznatljiviji i predstavlja spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja.

Županija je poznata po impozantnoj slici Ferenca Ajzenhuta “Bitka kod Sente”, naslikanoj uljanom tehnikom na jednodelnom platnu veličine 7 X 4 metra, u bogatom pozlaćenom ramu.
Danas se u zgradi Županije nalazi Skupština opštine, službe gradske uprave, okruga i državnih institucija.

Ako već boravimo u Somboru, neizostavno moramo pogledati Gradsku kuću, podignutu 1749. god, a koju su žitelji Sombora nazivali i Varoška kuća ili Magistrat, Istorijski arhiv, gde se, između ostalog, čuva i povelja grada Sombora iz 1749. godine, Preparandiju koja je zadužbina Georgija Brankovića, Srpsku čitaonicu, najstariju i u svoje vrijeme najbogatiju srpsku čitaonicu u Kraljevini Ugarskoj, a koja je osnovana na inicijativu 72 najučenija i najuglednija Srbina, Gradsku biblioteku ,,Karlo Bjelicki”, čiji celokupan bibliotečki fond sadrži preko 340.000 knjiga i koja je danas matična biblioteka Zapadno-bačkog okruga, zatim Somborsko pevačko društvo, osnovano davne 1870. godine,  kao i čuveni krov Mađarske kasine, a koji je proglašen za najlepši krov na kulturno istorijskim spomenicima.

Somborsko narodno pozorište jedno je od najcenjenijih u našoj zemlji. Nastalo je davne 1882. godine i od tada radi kontinuirano. Ima dve scene: Veliku scenu i malu scenu – Studio 99.

Uz kadrovsko jačanje i dugogodišnji sakupljački rad, Gradski muzej u Somboru, a koji je nadležan za ceo Zapadno-bački okrug, danas je  izrastao u izuzetno značajnu ustanovu kulture. Muzej u Somboru prebogata je riznica retkih eksponata.

Galerija “Milan Konjović“ osnovana je 1964. godine. Zbirka je nastala legatom pet stotina slikarskih dela Milana Konjovića, a koje je umetnik poklonio svom rodnom gradu.

Kulturni centar “Laza Kostić” osnovan je kao naslednik slavne “Likovne jeseni”. Od samog početka upućen je da deluje u više od jedne oblasti umetnosti, a danas je jedna od najaktivnijih ustanova kulture u Vojvodini.

Osim što odiše lepotom, Sombor karakteriše i multikulturalnost. Veliki broj crkvi izgrađen je upravo u ovom gradu i većina njih pod zaštitom je Republike Srbije kao spomenici kulture od velikog značaja. Karmelićanska crkva… Crkva Svetog Georgija… Crkva Presvetog Trojstva… Manastir Svetog Arhiđakona Stefana…

Mnoga velika imena iz sveta kulture i umetnosti rodila su se, živela i stvarala vekovima unazad upravo u Somboru: Avram Mrazović, Laza Kostić, Dimitrije Mita Petrović, Veljko Petrović, Radivoj Simonović, Milan Konjović,  i još mnogi drugi. Mnoga imena iz ovog grada tek čekaju da budu otkrivena.

Sombor – grad koji zaista odiše posebnim šarmom… Dođite i uverite se i sami…