(VIDEO) Premijerka i ministarka bez portfelja na otvaranju vrtića u Svilojevu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović, boravile su danas u opštini Apatin i prisustvovale otvaranju renoviranog vrtića “Duga” u Svilojevu. Potpredsednica opštine Apatin, Dubravka Korać, pozdravila je premijerku i ministarku i zahvalila im se na poseti, ističući posebno zadovoljstvo zbog tako lepog povoda za susret.

“Danas u Svilojevu otvaramo renovirani vrtić. To je drugi vrtić u prethodne dve godine koji smo uspeli da renoviramo iz mera populacione politike Vlade Republike Srbije. Uz jaslice koje smo 2017. godine završili u samom Apatinu, u prethodne tri godine smo uložili preko 100 miliona dinara u predškolsko obrazovanje. Zaista mislim da smo podigli kvalitet predškolskog obrazovanja u našoj opštini na jedan zavidan nivo. U planu je da ove godine završimo i vrtić u naseljenom mestu Sonta. Kada završimo ovaj ciklus incvesticija u predškolske ustanove, već imamo plan da nešto kasnije investiramo u Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ u Apatinu kao i u srednje škole”, rekla je Korać. Ona je dodala i da je interesantna činjenica da je renovirani vrtić planski građen pre 120 godina, ističući na taj način koliki je u stvari značaj ove ustanove za to selo i koliki broj meštana Svilojeva je prošao upravo kroz ovu zgradu kao predškolsku ustanovu.

Okupljenim se obratila i Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.
“Ogroman fokus smo stavili na obrazovanje, i pre svega smo se fokusirali na osnovne i srednje škole. U prethodnih 18 meseci smo počeli mnogo više da se bavimo predškolskim obrazovanjem i ono mora biti prioritet neke buduće Vlade. To je u skladu sa svim preporukama obrazovanja i razvoja jednog društva, da što se više uloži u predškolsko obrazovanje to manje morate dalje da ulažete zato što pravite decu koja znaju mnogo, umeju da uče, dobri su građani, prijatelji, kolege, individualci. Rekla bih da smo pored ovoga uradili dve važne stvari, prvo uložili smo dosta u infrastrukturu u predškolsko obrazovanje i velika zahvalnost ministarki Đukić-Dejanović i njenom timu što su se sa mnogo pažnje i ljubavi ovome posvetili; drugo, gledali smo da kontinuirano povećamo plate kako bi ljudi koji rade u obrazovanju bili zadovoljni i da bi osećali da mi kao država cenimo sav taj težak, prelep ali odgovoran posao”, rekla je Brnabić.

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije, Slavica Đukić Dejanović takođe je izrazila zadovoljstvo postignutim, ističući omogućavanje jednakih uslova za decu u gradu i decu na selu.
“Veliko mi je zadovoljstvo da upravo ovde u Svilojevu podsetim da je kabinet na čijem sam čelu stava da dete u Svilojevu i dete u Beogradu moraju imati iste uslove za ljubav, odrastanje, vaspitanje, igru. Da roditelji tog deteta moraju uskladiti svoj rad i roditeljstvo. Čestitam vam što je ovakvog izgleda ustanova kojoj je svrha vrtića namenjena još pre 120 godina. Mi smo ukupnim sredstvima iz kabineta na čijem sam čelu sa 36 miliona pomagali različite programe u Apatinu. Od 2018. svake godine po jedno igralište. Ovo je treći vrtić u koji ulažemo. Takođe smo u dve mesne zajednice realizovali Kutak za međugeneracijsku solidarnost i pomogli da uslovi za starije i mlade budu, što je moguće na višem nivou, humaniji i topliji. Električne instalacije, građevinski i mašinski radovi koji su ovde urađeni daju sigurnost zaposlenima i deci od 3,5 do 6,5 godina starosti. Dvojezični rad u ovoj ustanovi pomaže da se već u prvim koracima uče različitostima i značaju i bogatstvu različitih jezika i različitih kultura. Uverena sam da Vlada Republike Srbije i ubuduće neće praviti razliku kada je u pitanju sve ono što je potrebno deci u gradu i selu”, zaključila je Đukić-Dejanović.