fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Uvođenje zdravih životnih navika kod dece – edukacija odraslih

Uvođenje zdravih životnih navika kod dece – edukacija odraslih 10

Somborska sredina predano neguje zdravlje kao vrhunsku životnu vrednost. Naročito se vodi računa o zdravlju dece i mladih, a u to ime, ove godine je, na samom početku nove školske godine, upriličeno i adekvatno predavanje na temu „Zdrave životne navike u novoj školskoj godini“, kome su mogli da prisustvuju kako zaposleni u obrazovanju, tako i svi zainteresovani roditelji. Ovakvu važnu praksu sprovodi Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Sombor, a predavačica Iris Deak iskoristila je priliku da, tokom predavanja, istakne sve najvažnije komponente za očuvanje zdravlja dece, kao i načine na koje se ono može unaprediti – kroz zdravu ishranu, kvalitetan san, nezaobilazne sportske i rekreativne aktivnosti i slično. Veliki odziv Somboraca potvrdio je samo jedno – ova tema od presudnog je značaja za zdravo odrastanje dece. Iris Deak ističe zadovoljstvo odzivom, ali i podvlači važnost bavljenja zdravljem i uvođenjem zdravih navika u dečiju svakodnevicu.

„Mogla bih da kažem, definitivno, da su zdrave životne navike veoma bitne za našu decu, da su veoma bitne generalno za sve ljude, tako da mi smo pričali o zdravim životnim navikama, i dotakli smo se navika dece danas. I, složićete se da nisu baš toliko zdrave i složićete se da bi ih trebali promeniti. Kroz ovo predavanje smo pokušali da, na neki način, promenimo navike naše dece. Moje neko lično mišljenje je da bi u svakoj školi trebalo da budu ovakva predavanja, da na takvim predavanjima budu prisutni roditelji, profesori, nastavnici, učitelji i naravno deca, da bi oni svakako na neki način pokušali da upiju nešto od predavanja, i da bi pokušali da sami menjaju svoje navike, ali definitivno da bi trebalo da budu što češća i čak i ako ne u predmet uvršćena, kao zdrave navike, generalno zdravlje“.

Na pitanje sa kakvim se problemima najčešće deca susreću, kada su u pitanju zdravlje i zdrave životne navike, te koje su posledice koje su nastale usled razvoja modernih tehnologija, Iris navodi da je došlo do manjka fizičke aktivnosti i rekreacije, a rezultati su sledeći.

„Nažalost, kod nas ima jako puno dece sa povišenom telesnom masom, dece sa gojaznosti, i da bi definitivno trebali da povedemo računa o tome i da ako mi sada ne apelujemo na sve to, mi ćemo ući u svaku sledeću godinu sa gorim rezultatima“.

Što se tiče budućih planova po pitanju uvođenja ovakvih predavanja u redovni raspored Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Sombor, Deak ističe da se temeljno radi na tome, te da će u budućnosti biti organizovani programi edukacije koji će uključivati više kategorija stanovništva, te da će Somborci svih starosnih kategorija imati priliku da učestvuju u njima.

„Što se tiče dalje, naravno da planiramo naredna predavanja, Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Sombor i ja napravili smo ciklus besplatnih predavanja, gde će svakom građaninu biti dostupno da dođe, gde će svaki učenik i gde će svaki profesor moći da prisustvuje i samim tim razvije svest o tome koliko je bitno baviti se zdravim navikama, za budućnost naše dece“.

Ako se uzme u obzir da je predavanje bilo izuzetno posećeno, te da je jasno da Somborci prepoznaju značaj ove teme, nema sumnje da će naredne planirane edukacije i programi takođe biti uspešni. Zdravlje dece i učenje kako dece, tako i odraslih, o tome šta sve zdrave životne navike podrazumevaju, jedan je od prioriteta svakog društva koje teži da bude zdravo i srećno, istakli su organizatori.

*OBAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA KULTURU, JAVNO INFORMISANjE I ODNOSE S VERSKIM ZAJEDNICAMA.*

Tagovi:
Pročitajte još: