(VIDEO) Završen 15. “Bodrog fest” u Bačkom Monoštoru

U Bačkom Monoštoru proteklog vikenda, u dva festivalska dana, 9. i 10. avgusta, održan je „Bodrog fest“. I ove godine, na sada već petnaestom po redu „Bodrog festu“,  kroz stare zanate, tradicionalna jela i pića, nošnje i običaje, igre i pesme,  promovisani su tradicija i kultura ovog podneblja.

Prvog dana festivala, između ostalog, organizovano je takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša-Bodroški kotlić, a prvu vatru upalio je zamenik gradonačelnice, Antonio Ratković.  Uz nastup legendarnog Zvonka Bogdana i njegovih tamburaša, takmičilo se 120 kuvara svih uzrasta iz Bačkog Monoštora, Apatina, Sombora, okolnih mesta i iz Republike Hrvatske.

Tokom dva festivalska dana kroz Bački Monoštor prošlo je preko 10.000 hiljada posetilaca, kažu organizatori u MZ „Bački Monoštor“ i dodaju da su zadovoljni i festivalom i gostima, od kojih svakako, među prvima, ističu predstavnike lokalne samouprave koja je prepoznala značaj ovog festivala i finansijski ga podržava.

Drugog dana manifestacije, u okviru celodnevnog program, moglo se čuti i videti mnogo toga. Održane su radionice za decu, nastupi kulturno umetničkih društava, horova, izložbe, upriličena je bogata gastronomska ponuda i izloženi su tradicionalni domaći proizvodi. Ipak, ono što je dalo pečat drugom festivalskom danu je sada već tradicionalna bodroška fijakerijada.

Svečano otvaranje počelo je tradicionalnom predajom raporta zameniku gradonačelnice Antoniju Ratkoviću, koji je izrazio zahvalnost svima koji su učestovali u organizaciji „Bodrog festa“, manifestaciji koja na najlepši način oslikava tradiciju i kulturu ovog podneblja. Grad je prepoznao značaj manifestacije koja je postala poznata, ne samo u Srbiji, nego i šire, te će je i u narednom periodu podržavati:”Posebno bih se zahvalio organizacionom odboru i svima vama koji ste učestvovali u sinoćnoj organizaciji Bodroškog kotlića. Svi gosti koji su dolazili su prezadovoljni, podigli ste lestvicu za same somborce na jedan visok nivo, a pogotovo za sva ostala naseljena mesta” rekao je Ratković.

U povorci od dvadesetak jahača i dvadeset konjskih zaprega prodefilovali su momci i devojke iz svih krajeva Vojvodine, a stručni žiri je proglasio najistaknutije konjanike, najlepšu zapregu, pohvaljen je najmlađi i najstariji učesnik, a isti su primili i prigodne nagrade.

„Bodrog fest 2019“ je završen koncertom tamburaškog sastava “Mesečina”, sa solistima Zoranom Idjuški i Aleksom Nedeljkovićem, kao i rok koncertom somborskog benda “Trilogy”.