fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Viralne metode za negu kože sa kojima treba biti jako oprezan

Telo

Viralne metode za negu kože niču kao pečurke posle kiše. A koliko su zaista bezbedne i efikasne? Dermatolozi savetuju da budete jako oprezni pre nego što ih isprobate.

Zahvaljujući društvenim mrežama, nikada nije bilo lakše otkriti novi savet za lepotu. Ali pre nego što nastavite i kopirate novu rutinu nege kože svoje omiljene beauty influenserke, treba da se konsultujete sa dermatologom. Ono što je dobro za nekoga, ne mora da znači da će odgovarati i vama. I ne samo to. Dermatolozi upozoravaju da mnoge viralne metode koje su preplavile društvene mreže mogu biti i rizične.

Viralne metode za negu kože koje ne treba uzimati zdravo za gotovo

Nepravilno nanošenje SPF krema

Nanošenje više proizvoda jedan za drugim, postalo je popularna beauty metoda nege kože. Međutim, kada primenjujete SPF, Dejvid Kim, dermatolog sa sertifikatom odbora IDRISS Dermatology i osnivač LIGHTSAVER nege kože, kaže da je potrebna posebna pažnja. “Da bi krema za sunčanje pružila naznačenu SPF zaštitu, potrebno je da se ravnomerno rasporedi i nanese na kožu”, objašnjava dermatolog.

Kada se pomeša sa serumima i hidratantnim kremama, krema za sunčanje ne može da pruži odgovarajuću UV zaštitu i neće biti tako efikasna. Hemijsku SPF kremu nanesite pre hidratantne kreme i sačekajte da se potpuno osuši pre nego što nanesete bilo šta drugo. Ako koristite mineralnu SPF kremu, treba je naneti na kraju, kada se koža potpuno osuši.

Prekomerna upotreba vitamina C

Serumi s vitaminom C su nedavno “eksplodirali”, i iako ih mnogi dermatolozi hvale i preporučuju za svakodnevnu upotrebu, dermatolog Bler Marfi-Rouz, osnivač Skincare Junkie, kaže da mogu izazvati bubuljice. “Većina seruma vitamina C sadrži vitamin E koji začepljuje pore”, objašnjava ona. Marfi-Rouz preporučuje da svako ko je sklon aknama koristi nekomedogene proizvode koji sadrže moćne antioksidante, a ne serum sa vitaminom C.

Prepustite mikronidling profesionalcima

Još jedna viralna metoda sa kojom treba biti jako oprezan. Kompleti za mikronidling kod kuće stekli su popularnost tokom pandemije. Međutim, dermatolozi se slažu da mogu biti više štetni nego korisni. “Ako sami izvodite mikrnidling, iglice možda neće prodreti dovoljno duboko da bi se postigla značajna korist. A ako se ne uradi kako treba, može dovesti do povećanog rizika od ožiljaka, hiperpigmentacije i infekcije”, upozorava dermatolog Marisa Garšik. Bolje da to prepustite profesionalcima.

Stop slugging

Korišćenje vazelina za vlaženje kože (slugging) je još jedna viralna metoda koja privukla ogroman broj žena. A da li je baš toliko dobra za kožu? “Vazelin odlično hidrira kožu tokom jeseni i zime ako imate izuzetno suvu kožu”, objašnjava Dejvid Kim. Međutim, može imati i neželjene efekte. Ako imate masnu kožu sklonu aknama, slugging će pogoršati akne. Ako imate teksturiranu kožu sa mnogo crnih i belih mrlja, vazelin može pogoršati stanje. Umesto toga, dermatolog preporučuje da se koristi gušća hidratantna krema. “Cilj je da hidrirate kožu, a ne da uključite emolijense u svoju rutinu nege kože”, upozorava dermatolog.

Tagovi:
Pročitajte još: